TEHNIČKI IZVODLJIVO: Srpska može samostalno prikupljati indirektne poreze

S. M.

24. 10. 2021. u 22:03

TEHNIČKI je potpuno izvodljivo da Republika Srpska formira sopstvenu upravu za prikupljanje indirektnih poreza i samostalno rasposređuje te prihode, ali to umnogome zavisi od političkih okolnosti, poručuju ekonomisti.

ТЕХНИЧКИ ИЗВОДЉИВО: Српска може самостално прикупљати индиректне порезе

Foto D. Gavrić

Profesor Ekonomskog fakulteta iz Pala Aleksandar Stojanović kaže da je u potpunosti moguće vraćanje na model gde postoje odvojene entitetske uprave za oporezivanje s tim što bi postojala "klirinška" kuća koja bi "prebijala" te viškove i manjkove između dva entiteta.

Stojanović ističe da bi razdruživanjem oba entiteta prihodovala koliko i danas.

-Ostao bi isti finansijski efekat po budžete, rekao je Stojanović za RTRS.

Ekonomista iz Banjaluke Aleksandar Ljuboja rekao je da Srpska tehnički može da formira sopstvenu upravu i da je potreban period od šest do 12 meseci gde bi se legislativa prilagodila novom stanju.

-To je zahtevan posao, ali nije neizvodljiv. Ako uzmete da imate mnogo manje zemlje po broju stanovnika nego što je Srpska gde to funkcioniše, pa prepreka u tom tehničkom smislu nema, rekao je Ljuboja.

Republika Srpska je prikupljala indirektne poreze do 2005. godine, a onda je tu nadležnost predala institucijama BiH nakon intervencije visokog predstavnika u BiH, ali Ustav BiH nikada u tom delu nije promenjen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024