AFERA "KORONA UGOVORI": Uhapšen direktor dobojske bolnice

O. M.

06. 10. 2021. u 12:24 >> 13:29

DIREKTOR bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju Mladen Gajić i direktor firme A.R.M.S. sistemi Vladimir Vuletić iz Banjaluke uhapšeni su u nastavku istrage u aferi "Korona ugovori", potvrđeno je "Novostima".

АФЕРА КОРОНА УГОВОРИ: Ухапшен директор добојске болнице

Foto: O. M.

Obojicu su, po nalogu Republičkog javnog tužilaštva RS, uhapsili pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, koji su rano jutros pretresli objekte koje su oni koristili. Istraga se odnosi na nezakonite javne nabavke medicinske opreme tokom pandemije koronavirusa.

- Istraga protiv Gajića vodi se zbog malverzacija u nabavci medicinskih maski i zaštitne opreme za potrebe dobojske bolnice. Vuletić se istražuje zbog nabavki termalnih kamera za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra RS po postupku koji je sprovodio Institut za javno zdravstvo RS - rekao je izvor blizak istrazi.

MUP RS saopštio je da se u Doboju i Banjaluci vrše pretresi na lokacijama koje koriste M. G. i V. V., kao i firme čiji je direktor.

- Pretresi se vrše pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva, Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, a u okviru istrage koja se odnosi na javne nabavke medicinske zaštitne opreme JZU bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju, kao i druge medicinske opreme koju je nabavljao Insititut za javno zdravstvo Republike Srpske u prošloj godini - saopštio je MUP RS.


OŠTETILI BUDžET ZA VIŠE OD 600.000 KM

Mladen Gajić i Vladimir Vuletić uhapšeni su zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja zajedno sa Sašom Markovićem i direktorom Instituta za javno zdravstvo RS Branislavom Zeljkovićem, koji su od ranije u pritvoru.

Republičko javno tužilaštvo RS saopštilo je da se obojica dovode u vezu sa nezakonitostima u postupcima javnih nabavki.

- Tužilaštvo je utvrdilo postojanje nezakonitih radnji u postupku javne nabavke termalnih kamera za merenje telesne temperature za potrebe UKC RS, koju je provodio Institut za javno zdravstvo RS, čime je firmi "A.R.M.S Sistemi" pribavljena imovinska korist na štetu budžetskih sredstava koja prelazi 50.000 KM, te javne nabavke medicinske opreme, čime je firmama "Travel for fun" i i "Promeding" pribavljena imovinska korist u iznosu od 550.000 KM - saopštilo je Tužilaštvo.

U MUP RS je potvrđeno da su Gajić i Vuletić uhapšeni.

- M. G. se sumnjiči da je obavljajući funkciju direktora JZU bolnice "Sveti Apostol Luka" u Doboju tokom prošle godine počinio krivično đelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja sa licem S.M. (koje je u pritvoru) prilikom postupka nabavke medicinske zaštitne opreme (odijela, maski i rukavica) za potrebe bolnice u Doboju - navode u MUP RS.

Dodaju da je V.V. osumnjičen za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja ili ovlašćenja.

- Osumnjičeni je dela počinio zajedno sa B.Z, tadašnjim direktorom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (koji je u pritvoru), prilikom postupka nabavke termalnih kamera za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske od firme čiji je V.V. direktor - saopštio je MUP RS.

Podsetimo Zeljković je uhapšen sredinom septembra zajedno sa direktorom "Prokontrola" Slavkom Bojićem, direktorom "Promedinga" Draganom Dubravcem i direktorom turističke agencije "Travel for fun" Sašom Markovićem. Na teret im se stavlja da su zloupotrebom položaja pribavili korist od najmanje 791.000 KM, što se odnosi na višestruko uvećavanje cena prilikom nabavki zaštitnih maski, te zaštitnih medicinskih odela.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri