OPOZICIJA IZLAZI NA ULICE! Lideri pet stranaka iz Srpske najavili održavanje mirnog protesta u Banjaluci

O. M.

28. 09. 2021. u 06:08

OPOZICIONE stranke u Srpskoj najavile su da će 2. oktobra održati mirne proteste na Trgu Krajine u Banjaluci, kako bi ukazali na gušenje medijskih sloboda i probleme koji su izazvali revolt javnosti.

ОПОЗИЦИЈА ИЗЛАЗИ НА УЛИЦЕ! Лидери пет странака из Српске најавили одржавање мирног протеста у Бањалуци

DOGOVOR Lideri opozicije, Foto O. M.

Ukoliko dobiju potrebnu dozvolu proteste će zajedno organizovati SDS, PDP, DNS, Za pravdu i red Nebojše Vukanovića, i SPS koji se priključio opoziciji.

- Pozivamo građane da izađu na mirne proteste kako bi ukazali na gušenje medijskih sloboda, ali i gušenja pojedinih lokalnih zajednica... Nećemo se zaustaviti samo na jednom protestu, organizovaćemo ih više, a narednih dana iznećemo jasne zahteve vlastima - rekao je predsednik SDS, Mirko Šarović.

Predstavnici opozicije naglašavaju da će na proteste izaći sa parolom "Stop medijskom mraku", smatrajući da je neprihvatljivo gašenje signala BN televizije, i da građani moraju imati pristup svim medijskih servisima.

Predsednik PDP, Branislav Borenović, kaže da će to biti važan dan, tačno 365 dana pre opštih izbora kada će biti "izabran put kojim će ići Republika Srpska", najavljujući da će opozicija imati zajedničkog kandidata za predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH.

- Želimo da živimo u zemlji u kojoj pravila i zakoni jednako vrede za sve. Da nema privatnih i tajkunskih kasta koje mogu da rade šta hoće. Želimo da ukažemo da niko ne sme da guši medije koji im se ne sviđaju, da krade i uzima novac, namešta poslove kumovima, prijateljima, tajkunima - rekao je Borenović.

Lider SPS Goran Selak kaže da su se na inicijativu građana odazvali na okupljanje oko mirnih protesta.

- Zauzeli smo jasne stavove po pitanju aktuelnih tema. Želimo da kažemo stop blokadi Banjaluke, stop gašenju medija, stop kupovini zgrade UIO i tražimo od Tužilaštva RS da se hitno istraži afera "Kiseonik". Narod je uznemiren i traži istinu o tome - rekao je Selak.

Razlog za pad vlade u demokratiji

BRANISLAV Borenović kaže i da je afera "Kiseonik" jedan od razloga  za proteste.

- Potvrđuje se da neka preduzeća nisu imala dozvole, nisu poštovala zakone, standarde, procedure... Zbog takvih stvari u demokratskim društvima padaju vlade. Insistiraćemo da se to istera do kraja - rekao je Borenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju