KAKO SU UNIŠTENI HRVATSKI TERORISTI: Nekadašnji obaveštajac DB o akcijama na području bivše SFRJ i počecima rušenja Jugoslavije (FOT0)

V. BLAGOJEVIĆ

26. 09. 2021. u 18:48

U MODRIČI je održana promocija knjige Jove Tadića „Iz dnevnika jednog obaveštajca – od „Feniksa“ preko „Raduše“ do beogradskog vodovoda“.

КАКО СУ УНИШТЕНИ ХРВАТСКИ ТЕРОРИСТИ: Некадашњи обавештајац ДБ о акцијама на подручју бивше СФРЈ и почецима рушења Југославије (ФОТ0)

Foto: V. Blagojević

Knjiga objašnjava iz ugla operativaca nekadašnje Državne bezbednosti i rukovodioca operacije „Raduša“, kako se čuvala država i borilo protiv terorista. Kako je rečno na promociji, knjiga može služiti kao udžebnik studentima bezbednosti. Autor Jovo Tadić na osnovu svojih beležaka detaljno opisuje uništenje terorističke bande Hrvatskog revolucionarnog bratstva koja je ubačena 1972. godine na prostor planina Vran i Raduše u Zapadnoj Hercegovini sa ciljem rušenja Jugoslavije. Iz Australije je ubačeno 19 dobro obučenih terorista, na prostor gde su uglavnom živeli Hrvati i računali su na podršku naroda.

Iz Australije je ubačeno 19 dobro obučenih terorista na prostor gde su uglavnom živeli Hrvati

- To im je bio glavni adut, međutim narod ih nije podržao. Bio sam svedok kada smo jednog teroristu uhvatili u njegovom rodnom selu gde ubačen iz Australije i provodili smo ga do helikoptera. Okupili su se meštani sela i nema šta mu nisu dovikivali, vređali ga, a neki su ga i kleli zašto je osramotio selo - priča neke od detalja Tadić.

Inače knjiga „Iz dnevnika jednog obaveštajca – od „Feniksa“ preko „Raduše“ do beogradskog vodovoda“ autentični je doživljaj čoveka koji je rukovodio tom operacijom i puna je detalja koji nisu da sad bili poznati našoj javnosti.

- O dešavanjima na tom prostoru u operaciji Feniks i Raduša, 1979.godine, Đorđe Ličina napisao je dobru knjigu pod nazivom „Dvadeseti čovek“. Napisana je na bazi podataka i dokumentacije SDB i skoncetrisana je na „njih“. Ova knjiga je pisana iz ugla ljudi koji su bili direktni operativci likvidiranja bande, njihova razmišljanja, ponašanja kad se glava gubi i snalaženje u nepredvidljivim situacijama - zaključuje Tadić.

Foto: V. Blagojević

Bliski saradnik Jove Tadića u brojnim akcijama očuvanja tadašnje države Sredoja Nović govoreći o knjizi posebno je naglasio da ga je autor knjige vratio 50 godina unazad u mladost.

- Ova knjiga treba da bude putokaz budućim generacijam kako se radi kada se zna šta je sistem odbrane i kako se štite građani od terorizma. Branili smo jednu državu i bili odani Jugoslaviji. Svi smo bili predani državi i sistemu koji je brinuo o bezbednosti svih građana- naglasio je Nović.

O knjizi su govorili pored Novića, istoričar Đorđe Nijemčević i Dragomir Keserović, profesor na Fakultetu bezbednosti u Banjaluci. Keserović je posebno naglasio da knjiga „Iz dnevnika jednog obaveštajca“ može da posluži kao udžbenik budućim generacijama bezbednjaka.

U operaciji „Raduša 72“ 15 terorista je likvidirano, trojica su osuđena na smrt streljanjem

- Knjiga je neprevaziđena jer jasno pokazuje kako se radi u službi od početka, od prkupljanja početnih podataka preko praćenja procene donošenja odluka i realizacije njih na terenu da bi se zaštitile vrednosti koje treba štiti. Danas mi imamo šta da štitimo, a to je Republika Srpska – zaključio je profesor Keserović.

Foto: V. Blagojević

Podsetimo, u operaciji „Raduša 72“ 15 terorista je likvidirano, trojica su osuđena na smrt streljanjem: Đuro Horvat, Vejsil Keškić i Mirko Vlasnović, a najmlađi Ludvig Pavlović osuđen je na 20 godina zatvora. U borbi protiv terorista poginulo je 13 policajaca, vojnika i pripadnika teritorijalne odbarne.

Na promocije knjige posebno je istaknuto da se istorija ili bar srpska stručna javnost nije nikada jasno odredila prema događajima oko Raduše, MASPOK-u i Islamske deklaracije koji su na kraju doveli kako su rekli do raspada Jugoslavije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)