JARBOLI BEZ TROBOJKE: Postupak izazvao burne reakcije građana, pa je zastava vraćena

S. M.

22. 09. 2021. u 07:45

ISPRED zgrade opštine Kozarska Dubica u ponedeljak su sa jarbola skinute zastave Republike Srpske i postavljene samo zastave opštine.

ЈАРБОЛИ БЕЗ ТРОБОЈКЕ: Поступак изазвао бурне реакције грађана, па је застава враћена

Foto S. M.

To je izazvalo ogorčenje i burne reakcije građana, a srpsku trobojku na jedan od jarbola juče je vratio ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović.

Narodni poslanik i lider NPS Darko Banjac tvrdi da je skidanje trobojke naložila opštinska uprava.

- Kao poslanik, predsednik NPS, i kao Srbin pravoslavac iz sela Brekinje podno Kozare tražim od načelnika i opštinske uprave da vrate zastavu RS na jarbole - rekao je Banjac.

On kaže da je pod trobojkom odbranjena Kozarska Dubica u septembru 1995.

- Nije prihvatljivo da se zastave skinu posle 15. septembra, Dana srpskog jedinstva i naše zastave, i na Dan Dubičke brigade, brigade koja je svoj ratni put utvrđivala ne samo u odbrani Dubice, već i na linijama fronta Koridora i mnogim drugim širom Srpske - istakao je Banjac.

Foto S. M.

Milunović vraća zastavu

Zatražio je od Reljića da se srpska trobojka hitno vrati na jarbole.

- Srpsku trobojku nisu mogli da skinu ni oni koji su septembra 1995. bombardovali i napadali Dubicu. Zbog onih koji su svoje živote položili u odbrani Dubice i Srpske tražim da se trobojka vrati na mesto koje joj pripada.

Načelnik opštine Radenko Reljić Banjcu je poručio da Dubicu od elitnih jedinica hrvatske vojske nisu odbranile zastave, već vojnici, policiji i civili Kozarske Dubice.

- U dva dana agresije Kozarska Dubica je izgubila 44 života, a bilo je i desetine ranjenih. NJihova žrtva ne zaslužuje političku raspravu ovakve vrste - rekao je Reljić, navodeći da je neprimerena bilo kakva politizacija sećanja na dane odbrane.

 

OBELEŽAVANJE DANA ODBRANE

RADENKO Reljić (na slici) ističe da kao učesnik rata i načelnik opštine poštuje obeležja Srpske, njene institucije i građane.

- Trobojke su istaknute na zgradi opštine, dok su na jarbolima postavljene i zastave sa grbom opštine povodom obeležavanja Septembarskih dana odbrane - rekao je Reljić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)