BISERA MORA OTIĆI! Oštre reakcije iz Srpske na potez Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 09. 2021. u 06:30

POZIV građanima BiH od strane Ministarstva inostranih poslova BiH, na čijem čelu je Bisera Turković, kadar SDA, da ne putuju u Srbiju ako su na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH od 1992. do kraja 1995. godine, presedan je i skandal kojim Sarajevo štiti ratne zločince, poruka je političara iz Srpske.

БИСЕРА МОРА ОТИЋИ! Оштре реакције из Српске на потез Министарства иностраних послова Босне и Херцеговине

PROVOKACIJE Bisera Turković, Foto AVAZ

Darko Banjac, lider NPS, kaže za "Novosti" da je Bisera Turković privatizovala Ministartstvo inostranih poslova i radi kako joj centrala SDA naredi.

- Njen rad se najbolje vidi na terenu, odnosno iz toga da BiH ulazi sve češće u svađe sa zemljama regiona - kaže Banjac.

Sanja Vulić, poslanik SNSD u PBiH, kaže da bi Ministarstvo inostranih poslova u Savetu ministara BiH komotno moglo u naziv ove institucije dodati MIP - Sarajevo jer radi u interesu dela Federacije, a ne kao jedna od zajedničkih institucija.

- Pozivam i molim predsednika Srbije Aleksandra Vučića da svim državljanima Republike Srpske danas po automatizmu dodeli državljanstvo Srbije. Sa srpskim pasošem ćemo putovati. Matica Srbija će nas štititi - poručila je Vulićeva.

Ona kaže da je potez Ministarstva inostranih poslova dokaz da je ovakva BiH isključivo zemlja koju zamišljaju po meri Bošnjaka i da bezbednost za Srbe predstavljaju jedino Srpska i Srbija.

Branislav Borenović, lider PDP, kaže da ministarka Turković samo pokazuje kakav odnos ima neko ko navodno štiti BiH, kada dođe do mogućnosti da se otkrije šta su njeni "saborci" činili tokom proteklog rata.

- Krajnje je vreme da neko stane u kraj ovakvom ponašanju i, ukoliko u ovom mandatu zajedničke institucije počnu da rade, da se pokrene i smena ove osobe. Neverovatan je presedan i skandal da ministar inostranih poslova jedne zemlje preporučuje svakome ko može biti osumnjičen ili je eventualno počinio ratne zločine, da ne putuje u susednu, prijateljsku zemlju - rekao je Borenović.

UPOZORENjE Granični prelaz sa Srbijom, Foto depo.ba

Predsednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, kaže da političko Sarajevo sa ljudima poput Turkovićeve ulazi u spiralu izazivanja sukoba i političkog ludila u kojoj se gubi svaki kontakt sa realnošću, narušavaju nacionali odnosi i od BiH stvara regionalni problem.

- Građani BiH koje oni sada pozivaju da ne putuju u Srbiju uglavnom su vakcinisani u Srbiji i tada ih nisu slušali, a mnogi od njih traže državljanstvo Srbije jer ne žele da se identifikuju sa državom koja ide u izolaciju - kaže Stevandić.

REAKCIJA ZBOG HAPŠENjA VRANjA

POVOD za reakciju Turkovićke je hapšenje Edina Vranja, nekadašnjeg visokog policijskog službenika FUP, zbog sumnje da je umešan u ratne zločine na području Goražda. Vranj je uhapšen nedavno na graničnom prelazu Uvac prilikom ulaska u Srbiju.

PREDSEDNIŠTVO NADLEŽNO

Savetnik srpskog člana Predsedništva za pravna pitanja Milan Tegeltija rekao je da "upozorenje" građanima BiH da ne putuju u Srbiju, a koje je poslala Turkovićeva, predstavlja novu uzurpaciju i ponašanje suprotnom Dejtonskom mirovnom sporazumu i istakao da Predsedništvo BiH, kao nadležno za spoljnu politiku, nije utvrdilo da postoji ikakav problem u odnosima dveju zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri