OSMICA OSTAJE NA SLOBODI! Sud BiH smatra da direktor OBA Osman Mehmedagić nije prekršio određene mere zabrane

O. MATAVULj

14. 09. 2021. u 09:11

PRVI "obaveštajac" BiH Osman Mehmedagić Osmica neće ići u pritvor!

ОСМИЦА ОСТАЈЕ НА СЛОБОДИ! Суд БиХ сматра да директор ОБА Осман Мехмедагић није прекршио одређене мере забране

Foto Granična policija

To je odlučio Sud BiH koji je juče odbio zahtev Tužilaštva BiH da se Osmica pritvori zbog kršenja mera zabrane i sastajanja sa svedokom u istrazi.

Tužilaštvo je pred sudom tvrdilo da je direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH mere zabrane prekršio tako što se sastao sa Asimom Sarajlićem, delegatom SDA u Domu naroda BiH i članom Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA. Sarajlić je svedok u istrazi za pranje novca protiv Osmice, a prema ranije izrečenim merama, Osmica se svedocima ne sme približavati na manje od 50 metara. Tužilaštvo je ponudilo dokaze da su Osmica i Sarajlić istim avionom putovali na odmor u Antaliju, i istim avionom se vratili u BiH. Zajedno su viđeni i na svadbi Jasmine Izetbegović, ćerke Bakira Izetbegovića, i snimljeni su na udaljenosti od svega nekoliko metara.

- U Antaliji su bili 10 dana. Istim letom su otputovali i vratili se. Avion kojim su išli dug je 37 metara. Granični prelaz su prešli u razmaku od jedne minute - rekao je ranije tužilac Oleg Čavka, navodeći da Osmica o putovanju i svadbi nije obavestio Tužilaštvo, iako je to navedeno u merama zabrane.

Međutim, u rešenju Suda BiH sudija Tatjana Kosović navodi da je utvrđeno da Mehmedagić nije prekršio mere zabrane. Pojašnjava se da Sud nije mogao utvrditi da su, po dokazima tužilaštva, svedok i osumnjičeni ostvarili bilo kakvu komunikaciju koja bi se mogla smatrati kršenjem mera. U prilog tome navedeno je i da Sarajlić uopšte nije saslušavan u delu istrage koja se odnosi na zloupotrebu službenog položaja i krivotvorenje istrage, nego isključivo za pranje novca. Za to delo, kako se navodi, Sud BiH je ranije utvrdio da ne postoji osnovana sumnja da ga je Mehmedagić počinio.

- Potencijalnim kontaktom sa Asimom Sarajlićem osumnjičeni i nije mogao izvršiti neželjeni uticaj na krivičnih postupak na način kako to Tužilaštvo navodi - piše u rešenju Suda BiH.

ODLUKA Osman Mehmedagić izlazi iz MUP-a, Foto Kliks

Dodaje se da je osumnjičeni i dalje dužan da poštuje mere zabrane, i da predmetnom odlukom Sud ne prejudicira buduće odluke suda u pogledu ponašanja osumnjičenog u ovakvim ili sličnim situacijama.

Inače, Tužilaštvo BiH je u poslednje dve godine vodilo tri istrage protiv direktora OBA. Jedan predmet je okončan oslobađajućom presudom, a odnosio se na korišćenje resursa OBA za vođenje privatne istrage. U drugom Sud BiH je odbio da potvrdi optužnicu protiv Mehmedagića, i ministra bezbednosti BiH Selme Cikotića i Muriza Druškića u predmetu "Bezbednosne provere". Treća istraga je u toku, a za to vreme Mehmedagić neomatano obavlja funkciju direktora OBA, čak je dobio novi mandat.

POD ISTRAGOM TUŽILAŠTVA

OSMAN Mehmedagić Osmica pod istragom je Tužilaštva BiH zbog sumnje da je krivotvorio diplomu Američkog univerziteta u Tuzli. Sumnja se da je na osnovu krivotvorene diplome primao platu u OBA i tako počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Osumnjičen je i za pranje novca zbog kupovine dve kuće i automobila "audi kju 5", koji je vlasništvo supruge Asima Sarajlića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri