EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U BIJELJINI: Narednih dana se očekuje povećanje broja zaraženih

V. Mitrić

10. 09. 2021. u 16:16

ZBOG pogoršane epidemiološke situacije na području regije Bijeljina, u bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini održan je sastanak članova bolničkog Kriznog štaba sa predstavnicima domova zdravlja iz Bijeljine, Ugljevika i Lopara, kao i privatnih ustanova primarnog nivoa.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У БИЈЕЉИНИ: Наредних дана се очекује повећање броја заражених

Foto: V. Mitrić

Tom prilikom revidirani su protokoli o kretanju pacijenata između primarne zdravstvene zaštite i bolnice, a što bi u narednom periodu trebalo da rezultira smanjenjem bespotrebnog pritiska na bolničke kapacitete i oslobodi prostor za delovanje u okolnostima pogoršanja epidemiološke situacije.

Primarijus dr Mihajlo Lazić, šef Kovid bolnice u Bijeljini nagalašava da se pandemija zahuktava i da se narednih dana očekuje povećan priliv bolesnika u Kovid bolnicu. 

Prema rečima dr Želimira Neškovića, direktora Doma zdrvalja Lopare, zadatak primarne zdravstvene zaštite je da preventivno deluje u vreme epidemije korona virusa, sprovodeći proces vakcinacije, čime se pacijenti štite od teških oblika bolesti i smanjuje priliv u kovid bolnice.

- Pozivamo sve pacijente da se na vreme javljaju lekaru i da se ne leče kod kuće, a posebno da ne uzimaju antibiotike samoinicijativno, jer time prikrivaju simptome bolesti i otežavaju dalje lečenje”, rekao je dr Nešković. On je istakao da se epidemiološka situacija na području Lopara značajno pogoršala u poslednjih sedam dana.

U vakcinalnom centru Doma zdravlja u Bijeljini do sada je vakcinisano 18.500 sugrađana prvom dozom , a 15.500 je revakcinisano- rekla nam je primarijus dr Danijela Đukin, direktor Doma zdravlja Bijeljina. Ona je navela da bijeljinski Dom zdravlja ima dovoljno vakcina i pozvala sugrađane da se vakcinišu u što većem broju.

U Kovid bolnici u Bijeljini trenutno je na liječenju 45 bolesnika, od kojih je devetoro na respiratoru, a 25 na kiseoničnoj terapiji. Većina bolesnika je sa teškim kliničkim slikama. U protekla 24 sata u Bijeljini je registrovano 33 osobe kod kojih je potvrđen virus korona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati