OTVOREN 15. DEVENTSKI SAJAM PRIVREDE I TURIZMA:Učestvuje više od 100 izlagača iz regije i inostranstva (FOTO)

N.Đurić

25. 08. 2021. u 22:35

DERVENTA je najuspešnija u privlačenju stranih investitora i poslovanju privrede, a sajamske manifestacije su mesto gde se privredne aktivnosti mogu najbolje promovisati, rekao je ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, večeras (sreda) na otvaranju tradicionalnog Derventskog sajma privrede i turizma.

ОТВОРЕН 15. ДЕВЕНТСКИ САЈАМ ПРИВРЕДЕ И ТУРИЗМА:Учествује више од 100 излагача из регије и иностранства (ФОТО)

Foto: N.Đurić

Na ovoj trodnevnoj manifestaciji, 15 po redu, u ovoj najmlađoj devetoj opštini sa statusom grada u Srpskoj,   učestvuje više od 100 izlagača iz regije i inostranstva.

- Činjenica da u Derventi imamo više od 30 stranih investitora, i da je broj nezaposlenosti na najnižem procentu u BiH, nam ponajbolje o svemu govori-obrazložio je svoju tvrdnju ministar Petričević.

On je, uz čestitke organizatorima sajma, istakao da vlada RS podržava ove manifestacije gde se "privrednici mogu predstaviti i kao izlagači međusobno upoznati, sticati nova poznanstva i poslovne odnose koji su u svakom slučaju bitni, posebno u ovom periodu koji je uzrokovala sama pandemija".

I ministar trgovine i turizma RS Suzana Gašić istakla je da je Derventa primer uspešne lokalne zajednice i mesto gde "trebaju doći mnogi da vide kako stvoriti pozitivan privredni ambijent".

- Republika Srpska, kada je u pitanju turizam, raspolaže ogromnim kapacitetom, kao i sama Derventa. Istorija je nešto što treba da predstavimo turistima, svaki deo Srpske to ima, kao i Derventa sa svojim manastirima, okruženjem i lepotama. Verujem da ćemo naredne godine videti u Derventi i više turističke ponude i turista koji će doći-optimista je Gašićeva.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić naglasio je da je Derventa istinsko privredno čudo, sa izvozom od 11.000 maraka po glavi stanovnika, gde posluje čak 530 privrednih subjekata, 190 privrednih društava. Sa impresivnim stranim kapitalom i najmanjom stopom nezaposlenosti, radno je angažovano više od 6.500 ljudi.

Pokrovitelji sajma su gradonačelnik Dervente Milorad Simić i Vlada Republike Srpske-Ministarstvo trgovine i turizma. Izlagači su ponudili mnoštvo sajamskih popusta i poklona, a ulaz na sajam je besplatan.

DERVENTA U AVGUSTOVSKOM SVEČARSKOM RUHU

GRADONAČELNIK Dervente, Milorad Simić, je naveo da je po tradiciji grad u avgustu u svečarskom ruhu. Tako se, uz  ovaj sajam privrede i turizma, u subotu, 28. avgusta, obeležava Dan grada, zatim krsna slava Crkvene opštine Derventa, kao i manifestacija 170 godina nadaleko čuvenog Derventskog vašara koji je ušao u nematerijalno blago Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!