ZA SARADNIKE KRALI TUĐE IDENTITETE: Almir Jahović pristaje na skraćen postupak izručenja Crnoj Gori

O. MATAVULJ

05. 08. 2021. u 20:12

ALMIR Jahović, navodni pripadnik "kavačkog klana", koji je uhapšen u Banjaluci po poternici Interpola Crne Gore, izjavio je pred tužiocem da će pristati na ubrzani postupak izručenja pravosuđu Crne Gore.

ЗА САРАДНИКЕ КРАЛИ ТУЂЕ ИДЕНТИТЕТЕ: Алмир Јаховић пристаје на скраћен поступак изручења Црној Гори

Privođenje Almira Jahovića / Foto MUP RS

To je, posle saslušanja, saopštilo Tužilaštvo BiH, navodeći da su osumnjičenima LJubanu Poletanu i bivšem policajcu Daliboru Ćurliku posle ispitivanja predložene mere zabrane putovanja, oduzimanje putnih isprava, međusobnog i sastajanja sa svedocima.

- Oni se terete da su državljaninu Crne Gore, optuženom za teška krivična dela i pripadnost "kavačkom klanu", omogućili sticanje dokumenata BiH na tuđe ime i identitet - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Kao što su "Novosti" pisale, uz pomoć Ćurlika i Poletana odbeglom Jahoviću je u CIPS-u u Banjaluci izrađen pasoš na ime Ilija Kojić, što je zapravo ukradeni identitet.

- Osumnjičeni su pod istragom kao članovi kriminalne grupe neovlašćeno dolazili do podataka i identiteta građana koji uglavnom imaju dvojna državljanstva BiH i Srbije, a koji dokumente nisu podizali u BiH. Identitete su odavali osobama iz kriminalnog miljea, kako bi im omogućili da nezakonito dobiju važeće dokumente BiH sa tuđim ličnim podacima, koje bi koristili prilikom skrivanja od policije i pravosuđa - kaže Grubešić.

On dodaje da takva krivična dela predstavljaju značajnu bezbednosnu pretnju i narušavaju integritet BiH i Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmenu podataka BiH (IDDEA).

Poternica za Jahovićem je raspisana zbog organizovanja kriminalne grupe i pokušaja ubistva Jovana Đurovića, kao i planiranja likvidacije boksera Nikole Sjekloće. Zajedno s njim optuženi su još i Adnan Osmanagić, koji je u bekstvu, Eldar Nurković, Darko Milić, Đorđije Cicmil i Enzan Ciriković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)