SVAKO NA SVOJU STRANU: Dodik - BiH neumitno na putu razlaza

Novosti online

03. 08. 2021. u 20:44

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je BiH neumitno na putu razlaza na koji su je postavile zapadne zemlje kršenjem međunarodnog prava i samovoljom.

СВАКО НА СВОЈУ СТРАНУ: Додик - БиХ неумитно на путу разлаза

Foto Tanjug

- Visoki predstavnik ne funkcioniše, ne radi, on nema nikakve ingerencije, nije ih ni imao izvan Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, ali je prekršeno međunarodno pravo arogancijom i samovoljom nekoliko zapadnih zemalja koje su učinile sve da Dejtonski sporazum obesmisle, a BiH dovedu na rub opstanka i postave na neupitan put razlaza koji je jedino realan i jedino moguć za sve narode na ovom prostoru - rekao je Dodik novinarima u Bijeljini.

Prema njegovim rečima, Kristijan Šmit nije visoki predstavnik u BiH.

- BiH nema visokog predstavnika i ovo lice koje se tako predstavlja svakako to nije, on nije izabran za visokog predstavnika kako je to predviđeno a Republika Srpska ne sme da dozvoli da se igra sa svojim statusom strane u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma i da izgubi taj status zato što bi olako prihvatila nečiju identifikaciju bez formalne potvrde da je neko zaista visoki predstavnik - naveo je Dodik.

On ističe da u ovom trenutku BiH nema visokog predstavnika, a da li će ga imati zavisi od Saveta bezbednosti UN - da li će uopšte imenovati neku ličnost na ovu funkciju.

Uoči sutrašnjeg sastanka u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik kaže da je nije vezan za ovu aktuelnu situaciju u BiH nego je to ranije dogovoren sastanak kakvi se održavaju u kontinuitetu.

On podseća da 4. avgusta svake godine Republika Srpska i Srbija zajednički obeležavaju sećanje na egzodus i zločin nad Srbima koji su proterani iz Hrvatske, što će sutra biti održano u beogradskom naselju Busije.

- Dogovorili smo se da održimo i sastanke državnih rukovodstava, na dnevnom redu je naša saradnja koja je veoma intenzivna u raznim sektorima i delatnostima, kao i aktivnosti vezane za igradnju infrastrukture - najavio je Dodik.

Prema njegovim rečima, jedna od glavnih tema biće pitanje početka radova na deonici auto-puta od granice u Rači do Bijeljine koje Republika Srpska radi zajedno sa Srbijom.

- Verujem da će najkasnije na jesen početi radovi na ovoj deonici auto-puta, što je jedan od najkvalitetnijih projekata na ovom prostoru, a mi planiramo da u narednih ne više od pet godina imamo spojen auto-put Banjaluka – Beograd preko Doboja i Bijeljine - ocenio je Dodik.

On je dodao da je danas bio i u Brčkom i razgovarao o tome da Republika Srpska uzme pod koncesiju izradnju auto-puta kroz distrikt Brčko, jer distrikt nema kapacitete da to može da iznese sam.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)