SRPSKI KONTRAUDAR PROTIV INCKA: Banjaluka usvojila zakone kojima se poništavaju štetne odredbe visokog predstavnika u BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

31. 07. 2021. u 08:51

IZ Banjaluke je juče poslat jedinstven odgovor dosadašnjem visokom predstavniku Valentinu Incku, međunarodnoj zajednici, i svima u BiH koji žele da nameću rešenja i koji godinama pokušavaju da udare večni žig genocidnosti na Srpsku i srpski narod.

СРПСКИ КОНТРАУДАР ПРОТИВ ИНЦКА: Бањалука усвојила законе којима се поништавају штетне одредбе високог представника у БиХ

Foto Novosti

Poruka je da se to neće dogoditi i da će svaki eventulani budući napad biti žestoko odbijen.

Inckov nametnuti zakon - kojim se pod pretnjom zatvorske kazne, zabranjuje "negiranje genocida" i praktično otvara lov na Srbe - poništen je u Narodnoj skupštini RS.

Poslanici su usvojila dva zakonska rešenja kojima se štite ugled Srpske i naroda, a lideri stranaka sa sedištem u RS potpisali su i zajedničke zaključke kojima su odbacili bilo kakva nametnuta rešenja iz OHR.

- Mi, predstavnici stranaka iz RS, odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika, smatramo ih neprihvatljivim i ništavnim. Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom - stoji u zaključcima lidera RS.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da posebna sednica Narodne skupštine RS odražava značajan stepen političkog jedinstva, izgrađenog oko nametnutih zakona visokog predstavnika:

ZAKLjUČCI KOJE SU POTPISALI LIDERI RS


* Mi predstavnici stranaka iz RS odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika, smatramo ih neprihvatljivim i ništavnim.

* Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS sve dok se ne razreši pitanje nametnutog zakona.

* Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom.

* U parlamentarnu proceduru će preko poslaničkih klubova biti upućena dva zakona vezana za ovu tematiku.

* Druge zajedničke aktivnosti će biti razmatrane i usaglašavane u narednom periodu.

- On na ovo nema pravo, a kako mogu da vidim, i ovaj koji se predstavlja kao novi visoki predstavnik, isto tako namerava da čini.

Dodik je naglasio da je visoki predstavnik prekršio međunarodno pravo, Ustav i zakone u BiH, jer nikada nije imao pravo da nameće zakone:

- Bonska ovlašćenja na koja se oni pozivaju nisu nikada data visokom predstavniku da nameće zakone, sve je to blefiranje. Bivši visoki predstavnik u BiH Karlos Vestendorf je rekao da to što su oni uradili u Bonu nije u skladu sa zakonom, niti sa Dejtonskim sporazumom.

Dodik je naglasio da sprovođenje odluke visokog predstavnika, koja se nameće kao zakon, predstavlja konstrukciju koja nema nikakve veze sa pravom i civilizacijskim dostignućima koje međunarodna zajednica promoviše:

- Na ovom pitanju je pala politika EU koja se zalaže za pravnu državu. Apsolutno je zgažen njihov autoritet da mogu da govore o pravu ili bilo čemu sličnom.

On očekuje da će se održati konsenzus političkih stranaka u Republici Srpskoj i ističe da je neophodno insistirati na zaključcima partija iz RS:

- Možemo da insistiramo na tome da visoki predstavnik nije izabran legalno i da na taj način on neće imati formalno ovlašćenje, bar što se tiče Republike Srpske.

Predsednik NSRS, Nedeljko Čubrilović, rekao je nakon sednice da su poslanici dva zakona usvojili jednoglasno:

- Nećemo dozvoliti da nas iko naziva genocidašima i genocidnim narodom. To su odlukom potvrdili svi srpski poslanici. Svi moraju da shvate da je BiH sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH, te od tri naroda. Jedan od tih naroda je srpski narod koji se mora poštovati.

On je rekao da je Republika Srpska jedinstvena i da nakon ove sednice odluka odlazećeg visokog predstavnika Incka neće moći da se primenjuje.

Predsednica RS Željka Cvijanović je poručila da je Srpska slobodno i demokratsko društvo u kojem će sada i ubuduće odluke donositi institucije, a ne visoki predstavnici.

ŠMIT STIGAO SVOJIM AUTOMOBILOM

NOVI visoki predstanik u BiH Kristijan Šmit, koji dolazi umesto Incka, stigao je juče privatnim automobilom u Dubrovnik, odatle je otišao u Mostar, pa u Sarajevo. On će formalno preuzeti funkciju u ponedeljak, za kada je zakazana primopredaja dužnosti. Šmit dolazi na položaj bez "zelenog svetla" Saveta bezbednosti UN, pošto su se njegovom izboru usprotivile Rusija i Kina.

Na liniji odbrane

SAMO jedinstveni možemo da se suprotstavimo napadima na naš narod i Republiku Srpsku. I samo tako možemo pokazati na delu međunarodnoj zajednici da smo po svaku cenu spremni da štitimo RS i naš narod. Izuzetno je bitno što smo svi, sve političke stranke u RS, stali na liniju odbrane Srpske - kaže, za "Novosti", lider NPS Darko Banjac, koji smatra da je jedini izlaz iz krize povlačenje nametnutog zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života