SVI SRBI ĆE STATI UZ RS: Istoričar Raković o pritiscima i mentalnom koncentracionom logoru

Novosti online

30. 07. 2021. u 21:50

ISTORIČAR Aleksandar Raković istakao je važnost zakona usvojenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske i poručio da Srpska i srpski narod mogu biti sigurni da će uz njih biti svi ostali Srbi.

СВИ СРБИ ЋЕ СТАТИ УЗ РС: Историчар Раковић о притисцима и менталном концентрационом логору

Foto: Pink tv printskrin

Narodna skupštine Republike Srpske danas je na posebnoj sednici po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika.

Raković je rekao da usvojeni zakoni štite identitet i integritet Srpske, te dodao da se prvi put pominje i pojam nezavisnost Republike Srpske.

On je naveo i da usvajanje ovih zakona otvara neka ključna pitanja, koje je i ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač danas najavio, a to je kako će se u faktičkom smislu i u realnom životu štititi građani Srpske od eventualnih nasrtaja.

Raković je rekao da je u ovom momentu ključno pitanje kako zaštititi srpski narod od zloupotreba koje bi moglo da izvrši zvanično Sarajevo, kao i od tumačenja nametnutog Inckovog zakona, koji je BiH pretvorio u "jedan mentalni koncentracioni logor u kome se kontrolišu misli, reči i dela ljudi".

Incko bi da ima savesti, kako kaže, sada već ozbiljno preispitao svoje odluke koje je doneo, jer je BiH uvukao u duboku krizu sa vrlo neizvesnim krajem po taj protektorat.

- U ovom momentu najbolje što proističe iz ovih sramnih Inckovih nametnutih odluka je to da su se Srbi ponovo homogenizovali. To je nešto što on izgleda nije imao nameru da učini već da utera strah u kosti ljudima. Nasuprot tome dobio je potpuno drugačiju reakciju i verovatno sada ni sam ne zna šta će da radi - dodao je Raković.

Raković je istakao da je veoma važno što je prilikom usvajanja ovih zakona Republika Srpska pokazala jedinstvenost, kao jedinstvo srpskog naroda uopšte, ne samo u Srpskoj, nego i u Srbiji i Crnoj Gori, a takođe i u okruženju, te dodao da su svi uz Republiku Srpsku.

- Kao što je pitanje Crne Gore prošle godine ujedinilo sve Srbe, sada nas i pitanje Republike Srpske ujedinjuje. Pokazujemo da smo potpuno formirani u jednu pravu i zrelu političku naciju, pored toga što imamo istovetan etički, nacionalni, kulturni i verski identitet - naveo je Raković.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska i srpski narod mogu da budu sigurni da će svi ostali Srbi stojati čvrsto uz njih, te da će zajedno znati da odgovore onima koji su spremili da dovedu BiH na ivicu sukoba.

Raković očekuje da će Srbija 4. avgusta (kada je planiran susret rukovodstava Srbije i Srpske) pružiti podršku Republici Srpskoj, jer bi bez tog jedinstva i zajedničkih napora bilo teže.

On smatra da bi Srbija i Republika Srpska trebalo da na unutrašnje i spoljne pritiske primene "izraelski model samoodbrane, koji podrazumeva ne pasivno, nego aktivno delovanje na zaštiti svog integriteta, nezavisnosti i teritorijalne celovitost, da Srpska ne čeka da organi sarajevskog režima prvi povuku korake".

Kao primer tog modela naveo i to što je srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio da će u Srebrenici biti smenjen Ćamil Duraković koji je prijavio novinara RTRS.

- Takvi potezi moraju biti naša nacionalna srpska politika u situaciji kada smo ugroženi. To je taj izraelski odbrambeni model gde se nacija štiti na taj način što mora aktivno da reaguje na napade. Ono što je Izrael za Jevreje, to je Republika Srpska za Srbe, garancija da neće više biti etničkog čišćenja i genocida nad našim narodom - istakao je Raković.

On je rekao da se više ne može "okretati drugi obraz i pružati ruka onima koji je neće", te ocenio da srpski narod nastupa jedinstveno i homogeno i to se neće menjati, jer je postao zrela politička nacija.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)