KUKURUZ VAPI ZA KIŠOM: Suša uzima danak na semberskim poljima

B.Milošević

28. 07. 2021. u 12:24

VISOKE afričke temperature i mala, gotovo nikakva vlažnost vazduha i zemljišta, učinile su, da se kukuruz na semberskim poljima počinje sušiti.

КУКУРУЗ  ВАПИ ЗА КИШОМ: Суша узима данак на семберским пољима

Foto: B. Milošević

Nepovoljni uslovi za oprašivanje i nalivanje zrna,ostavili su veliki broj stabljika kukuruza bez ploda,pa je procena,da na nekim parcelama neće ni biti berbe.

Ova godina podseća na sušne 2012 i 2017, ali ni približno sa ovako lošom kombinacijom nepovoljnih uslova.U optimalnim uslovima, prosek padavina u junu i julu za normalan razvoj kukuruza je oko 70 litara po kvadratu,a ove godine, padavina uopšte nije bilo u ova dva meseca,sem lokalno sa zanemarivim količinama.

Foto: B. Milošević

- Klimatski uslovi teraju ratare na promenu sortimenta kukuruza i setvu ranijih hibrida, ali, ako je juni bez kiše, biljke su opet ugrožene, kaže dr Dragan Zarić- stručni konsultant u Ministarstvu poljoprivrede RS.

- Skup više faktora utiče na prinos,od pune primene agrotehničkih mera, tipa zemljišta i sorte kukuruza,pa i u ovako ekstremno nepovoljnim uslovima,biljka donese rod. Moramo ipak sačekati prvu polovinu avgusta, i vremenske prilike u tom periodu da bi smo imali konačnu sliku, mada je već sada evidentno, da će ova godina,kada je kukuruz u pitanju, biti jedna od najlošijih u protekloj deceniji- kaže Zarić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri