PITKA VODA U VIŠE OD 160 DOMAĆINSTAVA: Nastavlja se istorijska akcija gašenja žeđi u seosikim domaćinstvima Dervente (FOTO)

N. Đ.

25. 07. 2021. u 21:54

PITKA voda potekla je u 160 domaćinstva i u još pet školskih i verskih objekata u derventskim Bosanskim Lužanima i Žeravcu, za šta je uloženo 452.000 maraka. Istovremeno, na ovom posavskom području, još od ranije a pogotovo usled klimatskih promena posebno žednom vode, nastavljaju sa projektom njenog dovoda i u ostala seoska područja u višemilionskoj vrednosti.

ПИТКА ВОДА У ВИШЕ ОД 160 ДОМАЋИНСТАВА: Наставља се историјска акција гашења жеђи у сеосиким домаћинствима Дервенте (ФОТО)

Foto: N. Đ.

Pitka voda u slavinama u Bosanskim Lužanima i Žeravcu je kruna trogodišnjeg posla na izgradnji vodovodne mreže, duge 25 kilometara, u ove dve mesne zajednice. Na „ravne časti“ izdvojena su sredstva, od gotovo pola miliona maraka, iz gradske kase i učešćem meštana.

– Tokom 72 godine života, poput mnogih komšija, iskopao sam tri bunara iz kojih nikada nisam imao dovoljno vode-s neskrivenim osmehom sagledava svoje dosadašnje nevolje meštanin Lužana Milenko Zec.

Foto: N. Đ.

Dok član građevinskog odbora Miroslav Tomas konstatuje da je pristigla voda u svakom domaćinstu ovog bezvodnog kraja, sa retkim bunarevima i izvorima- dosanjani san!

Simboličnom odvrtanju česme i narodnom veselju prisustvovao je i gradonačelnik Milorad Simić, koji je izrazio zadovoljstvo da je ovim projektom „premašeno 7.000 priključaka u ruralnom delu teritorije Dervente“. On najavljuje da nastavak „istorijske akcije“ obezbeđenja i dovode pitke vode u seoska domaćinstva sledi završetkom Osinjskog vodovoda koji je u završnoj etapi prve faze.

Foto: N. Đ.

– Reč je o velikom projekatu u južnom delu teritorije Dervente, gdje bi oko 1.000 zainteresovanih meštana trebalo da bude snadbeveno sa područja Gornje i Donje Osinje, Gornjih i Donjih Cerana, Velike i Male Sočanice i Crnče. Cenimo da je vrednost ovog poduhvata, od životnog značaja za te meštane, oko četiri miliona maraka-ističe gradonačelnik Simić.

 

ZAJEDNIČKI ZA ŠKOLE I VERSKE OBJEKTE BESPLATNO

DELIM zadovoljstvo sa meštanima dve mesne zajednice, Bosanskih Lužana i Žeravca, i veliku sreću, jer je 160 domaćina dobilo pitku vodu i, uz njih, još pet ustanova, škole i verski objekti, što u svim našim projektima odradimo besplatno, tako da je obezbeđeno ukupno 165 priključaka. Ovaj projekat je „težak“ oko 452.000 maraka i rađen je po već ustaljenom principu da polovinu troškova snosi grad, a polovinu meštani-kaže, za „Novosti“, gradonačelnik Dervente Milorad Simić.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024