ŽELJKA CVIJANOVIĆ O IZJAVI BAKIRA IZETBEGOVIĆA: Mrze sve što se zove Srbija i što dolazi iz Srbije!

Novosti online

21. 07. 2021. u 18:18

PREDSEDNICA Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Mrkonjić Gradu da lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović mrzi "sve što se zove Srbija i što dolazi iz Srbije".

ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ О ИЗЈАВИ БАКИРА ИЗЕТБЕГОВИЋА: Мрзе све што се зове Србија и што долази из Србије!

Foto: RTRS

Komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da ne treba izjednačavati strane u prošlom ratu i da ga ne treba zvati nekim nesretnim sukobom jer je to bila, kako kaže, agresija na BiH, te da je "srpski svet drugo ime za veliku Srbiju", Cvijanović je rekla da Izetbegović zaista mrzi sve ono što nije bošnjačko.

- Mislim da Izetbegović nije kapacitiran, ni sposoban da živi sa drugima u istoj državi i da sa njima sedi i to je konačno i pokazao, te da priča o problemima te države na način da vidi šta su potrebe svih, a ne šta je potreba jednih. Time zatvara mogućnost za zajednički život, razumevanje stavova i za dogovor šta je ta budućnost - istakla je Cvijanović.

Cvijanović kaže da je Bakir Izetbegović uporan remetilački faktor jer zatvara vrata bilo kakvom razgovoru i bilo kakvoj šansi za zajednički život i zajedničku budućnost.

Komentarišući izjavu Izetbegovića u kojoj navodi da je "srpski svet drugo ime za veliku Srbiju", Cvijanović je rekla da u Sarajevu definitivno imaju trajnu mržnju prema svemu onome što se zove Srbija ili inicijativa koje dolaze iz Srbije.

- Oni u suštini ne vide tu nikakvu pretnju, ali žele da nametnu to kao pretnju svima okolo - pojasnila je Cvijanović.

Cvijanović je rekla da Sarajevu smetaju i investicije koje dolaze iz Srbije, dok BiH nije u stanju nijednu investiciju da realizuje u Srbiji, Crnoj Gori ili u Severnoj Makedoniji.

- BiH nema kapacitet, zarobljena je sobom i svaka ideja je samo pretnja, umesto da u Sarajevu sednu i razgovaraju sa svojim partnerima na koji način mi možemo svoje kapacitete osloboditi i staviti u funkciju naroda i opšteg napretka - istakla je predsednica RS.

Cvijanović je dalje ocenila žrtve rata zaslužuju jednak tretman i da je nemoguće pričati o jednim žrtvama u BiH, a ne govoriti o drugima.

Ona je ocenila da to "nije fer".

Cvijanović kaže da je Bakir Izetbegović uporan remetilački faktor jer zatvara vrata bilo kakvom razgovoru i bilo kakvoj šansi za zajednički život i zajedničku budućnost.

Prema njenim rečima, Izetbegović, koji je lider SDA, bori se za svoju političku poziciju, koja mu je ozbiljno ugrožena na bošnjačkoj političkoj sceni, čega je svestan jer masovno gubi kadrove, pozicije i izgubio je neke od poluga vlasti na mestima koja su procijenjena kao važna.

Cvijanović je rekla da se na međunarodnoj sceni malo ko bavi Bakirom Izetbegovićem, već uglavnom vole da pričaju o Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj.

- Jedini pravi remetilački faktor je ta invazivna politika koja dolazi iz Sarajeva koja želi da sve druge preplavi, da dominira i da pravi državu koja je po meri jednom narodu, umesto da se sjedne i razgovara, dogovara kakva je to država koja će biti po meri svima ako hoće da imaju zajedničku državu - napomenula je predsednica Republike Srpske.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)