ŠMITU "KATANAC" NA BONSKA OVLAŠĆENJA: Mogući kompromis u sporu oko visokog predstavnika u BiH?

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 07. 2021. u 07:18

NEMAC Kristijan Šmit mogao bi od 1. avgusta da preuzme funkciju visokog predstavnika u BiH uz zvaničnu podršku Saveta bezbednosti UN, ali bi imao ograničena ovlašćenja u radu.

ШМИТУ КАТАНАЦ НА БОНСКА ОВЛАШЋЕЊА: Могући компромис у спору око високог представника у БиХ?

Foto BHRT

To bi značilo da tokom mandata ne sme da koristi bonska ovlašćenja - saznaju "Novosti" iz diplomatskih krugova.

Ovo bi moglo da bude kompromisno rešenje nakon što su Rusija i Kina prosledile članicama Saveta bezbednosti UN Nacrt rezolucije kojom bi se visokom predstavniku u BiH odmah oduzela ovlašćenja za nadgledanje primene mirovnog sporazuma iz 1995. kojim je okončan rat u BiH. Uz to, Moskva i Peking bi podržali imenovanje Šmita, ali oročeno do 31. jula 2022, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

Predlog Rusije i Kine je došao kao rezultat neformalnih razgovora članica SB UN na temu budućnosti OHR. Razgovor je održan odmah po završetku poslednje sednice SB UN krajem juna u Njujorku, a saznajemo da je nekoliko dana kasnije usledio nastavak.

- Rusija je jasno stavila do znanja da OHR mora da se zatvori i da se ukine funkcija visokog predstavnika. Sad se vidi koliko je bilo pogrešan potez bošnjačkih političara iz Sarajeva da osporavaju ovakav stav Rusije. Očigledno su zaboravili da je Rusija članica SB UN, ali i PIK, i garant Dejtonskog sporazuma - kažu izvori "Novosti" iz diplomatskih krugova.

EŠDAUN SMENjIVAO REDOM

NA bonskom zasedanju Saveta za sprovođenje mira u decembru 1997. doneti su zaključci koji se tiču visokog predstavnika, poznatiji kao "bonska ovlašćenja". Prema njima, visoki predstavnik u BiH može da donosi amandmane na ustave RS i FBiH, zakone i njihove izmene i dopune, da smenjuje izabrane funkcionere i državne službenike i zabranjuje im učešće na izborima, oduzima građanska prava i lična dokumenta bez prava na žalbu. Pedi Ešdaun, bivši visoki predstavnik, 2004. u jednom danu je smenio 60 funkcionera RS.

Potez Kine da stane uz Rusiju i Nacrt deklaracije o budućnosti visokog predstavnika, kako nam je rečeno, definitivno pokazuje da će odluka o budućnosti OHR u BiH biti deo kompromisa velikih sila.

Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Ana Trišić Babić kaže, za "Novosti", da je iz ugla Republike Srpske predlog Rusije i Kine u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS. Ona kaže da će odluka SB UN o Šmitu biti doneta do 1. avgusta, kada bi trebalo da dođe u BiH:

- Bez odluke SB UN, RS neće prihvatiti imenovanje Šmita.

Igor Davidović, bivši ambasador BiH u SAD i nekada glavni pregovarač BiH sa EU, kaže za "Novosti", da je nacrt rezolucije ozbiljan potez i da se može gledati kao kompromis Rusije i Kine sa Zapadom:

- Nemačka i međunarodna zajednica definitivno žele da ojačaju prisustvo u BiH. Ovde je reč o globalnoj politici. Nije ovde u prvom planu odnos Rusije i Kine prema BiH, već njihove nagodbe sa partnerima na globalnom nivou koji su moćni kao i oni. Dok se velike sile igraju, BiH statira.

Kristijan Šmit, Foto OHR

Profesor FPN u Banjaluci Miloš Šolaja kaže da je ključ predloga Rusije i Kine dogovor oko datuma zatvaranja OHR u BiH:

- EU je uvek davala zahtevnije uslove oko zatvaranja OHR i Srpska je bila na udaru jer se buni. Sad sledi konkretno rešenje dokad će visoki predstavnik biti u BiH i da se datum ozvaniči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći