NIČE FABRIKA KOZJEG SIRA: Predstavnici dijaspore, projektant i tehnolog, ulažu u svoj majevički kraj

B. MILOŠEVIĆ

12. 07. 2021. u 12:12

PREDSTAVNICI dijaspore, projektant i tehnolog, odlučili su da ulažu u svoj, majevički kraj.

НИЧЕ ФАБРИКА КОЗЈЕГ СИРА: Представници дијаспоре, пројектант и технолог, улажу у свој мајевички крај

Foto B. M.

Vaso Vasić, rođen u Tobutu kod Lopara, godinama uspešno projektuje i gradi rafinerije, luke i veštačka poluostrva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali očaran, kako kaže, rembrantovskim pejzažima Majevice, odlučio je da se bar na trenutak vrati u zavičaj i investira i gradi na majevičkim proplancima.

Prvobitna ideja o plantažama voća i borovnice je "otpala" kada je, sasvim slučajno, u Johanesburgu upoznao Miloša Boškovića, uspešnog tehnologa koji je već 26 godina radio u hemijskoj i prehrambenoj industriji.

Obojica su se složila da su netaknuti, zdravi majevički brežuljci najpogodniji za uzgoj koza i preradu mleka.

Vasić je u Lipovicama kupio imanje sa pašnjacima površine 27 hektara koje će služiti za zdravu ispašu koza. Stado trenutno broji 150 grla alpske, visokomlečne sorte, a plan je da uskoro na farmi bude 250 do 300 muznih grla, koje bi obezbedile oko 30 tona sira godišnje.

SAVREMENO Izgrađena farma sa muzilištem, Foto B. M.

Miloš Bošković, inženjer tehnologije hrane, 26 godina je radio u Johanesburgu, u hemijskoj i prehrambenoj industriji na preradi nojevog mesa i kože.

- Kompletirali smo dobar tim za realizaciju naše ideje. Izgradili smo savremenu farmu sa muzilištem, a uskoro počinjemo izgradnju mlekare i fabrike za proizvodnju kozjeg sira u Priboju - kaže Bošković.

Prema njegovim rečima, jedna vrsta sira će nositi naziv "fudžejra" po mestu u Emiratima, za koju već imaju obezbeđeno tržište.

Foto B. M.

KOOPERANTI IZ REGIONA

PORED naših 250-300 grla, angažovaćemo i kooperante iz regiona, kako na uzgoju koza, tako i na proizvodnji kozjeg mleka. Stručne analize tržišta su pokazale da gotovo 70 odsto mlečnih proizvoda od kozjeg mleka možemo plasirati na inostrano tržište - kaže Miloš Bošković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!