„DRINA PLAČE I PAMTI“: Predstavljena knjiga o stradanju 3.500 Srba u srednjem Podrinju

V. MITRIĆ

09. 07. 2021. u 23:37

U OKVIRU programa „Drinske regate“, u organizaciji Biblioteke „Milovan Glišić“ iz Ljubovije, održana je promocija knjige „Drina plače i pamti“ mr Slobodana Smiljanića, dugogodišnjeg sudije i advokata iz Šapca.

„ДРИНА ПЛАЧЕ И ПАМТИ“: Представљена књига о страдању 3.500 Срба у средњем Подрињу

Foto: V. Mitrić

Knjiga „Drina plače i pamti“ posvećena je sećanju na stradanje srpskog naroda u srednjem Podrinju od marta 1992. do februara 1993.godine. Po rečima autora, ideju za knjigu dobio je nakon posete nepoznatog gosta, koji mu se predstavio samo kao penzionisani oficir vojske Republike Srpske.

- Tajanstveni posetilac doneo mi je 49 stranica sa zabeleženim izjavama preživelih aktera napada na srpska sela i zamolio me da čitaocima predstavim u razumljivoj i pristupačnoj formi - kaže autor. - Jedan po jedan čovek, jedna po jedna slika, jedna po jedna sudbina, stapaju se u smrti i čine strašan mozaik zatiranja srpskog življa. Tokom poslednjeg rata u Bosni, na području srednjeg Podrinja, stradalo je 3.500 Srba. Ovo je spomen na njih, večno sećanje i zapis za one koji dolaze za nama.

Pored autora, o knjizi su govorili i Nebojša Cvejić, recenzent knjige i Sreten Cvetojevć-Cvele, predsednik Saveza udruženja potomaka od 1912-1920 „Braća Ribnikar“ Ljubovija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri