HEMIKALIJE IZMEŠTAJU U NEMAČKU: Opasni eksplozivni Heksan bio mesecima uskladišten usred naselja

Lj. Đurić

24. 06. 2021. u 07:10

UZ posebne mere obezbeđenja konačno je započelo izmeštanje opasnih hemikalija iz bivše fabrike suncokretovog ulja "Bioil" u Kotorskom kod Doboja, koje bi prema najavama licencirane firme za tu vrstu posla "Kemko" iz Lukavca, moglo biti uskoro završeno.

ХЕМИКАЛИЈЕ ИЗМЕШТАЈУ У НЕМАЧКУ: Опасни експлозивни Хексан био месецима ускладиштен усред насеља

Foto Lj. Đ.

- Kompletan proces potrajaće još petnaestak dana, što je do nas, a to je istakanje heksana iz rezervoara i čišćenje ventila, a zatim ispiranje da se privremeno obezbedi objekat do narednih aktivnosti. Hemikalije će za nekoliko sedmica biti transportovane u Nemačku, kada dobijemo potreban kod za prihvat. Komplikovaniji je posao nego odvoz italijanskog otpada pre nekoliko meseci iz Drvara, zato što se u BiH ne može vršiti zbrinjavanje, odnosno uništavanje te vrste hemikalija - kaže Damir Muratović iz lukavačkog "Kemka".

Olakšanje i radost zbog ovih aktivnosti nisu krili meštani Kotorskog ne samo iz kuća u blizini fabrike, već i sa druge strane magistralnog puta, pa i okolnih naselja.

Iako je celi postupak početka izmeštanja heksana odvijan u tajnosti, to nije bilo moguće sakriti od članova neformalne grupe građana "Uklonite heksan iz Kotorskog". Zaštitarska agencija im je sugerisala da nije dozvoljeno veće okupljanje, pa čak ni upotreba telefona zbog opasnosti od eksplozije. Ipak, iz daljine su pratili proces izmeštanja.

Foto Lj. Đ.

I predstavnici Zirat banke, založnika nad imovinom propale fabrike, takođe su pored ostalih bili prisutni na ulazu u fabriku, koju su pre tri godine napustili investitori iz Turske.

- Radosna vest za meštane Kotorskog i šire zbog dolaska onih koji treba da izmeste hemikalije. Veliku ulogu odigrale su i neformalne grupe građana i NVO, ali i sami meštani, koji su stalno zahtevali i pritiskali nadležne da reše ovaj problem - izjavio je predsednik MZ Kotorsko Mehmed Trnjanin.

Foto Lj. Đ.

PRETE I PRAZNI REZERVOARI

TOKOM ovih aktivnosti unutar kruga fabrike "Bioil", članovi neformalne grupe građana su pratili ispred ulazne kapije i smenjivali se, a praćenje je najavljeno i narednih dana.

Nakon istakanja opasnih hemikalija, prema informacijama iz "Kemka", angažovaće se firma iz Opštine Tešanj radi zbrinjavanja rezervoara punjenjem permantom i vodom rezervoara, jer oni i u ispražnjenom stanju predstavljaju veliku opasnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri