SPASITI JEDAN ŽIVOT JE SVETINJA: Četvrta ovogodišnja Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Modriči

V. B.

18. 06. 2021. u 14:12

U ORGANIZACIJI Opštinske organizacije Crvenog krsta održana je četvrta ovogodišnja akcija dobrovoljnog davalaštva krvi.

СПАСИТИ ЈЕДАН ЖИВОТ ЈЕ СВЕТИЊА: Четврта овогодишња Акција добровољног давања крви у Модричи

Foto: V. B.

Akciji se odazvalo 60 davalaca krvi iz Modriče a njih 44 je dalo krv. Tako su Službi za transfuziju krvi dobojske bolnice predate 44 boce dragocjene tečnosti ili 15,4 litre krvi.

U modričkom Crvenom krstu uvek mogu računati na oko 420 stalnih davalaca krvi. Svi kažu da su svesni, da pomažu mnoge koji su bolesni i kojima njihova krv može sapasiti život.

Foto: V. B.

- Ovo mi je osmi put da dam krvi i redovno se odazivam zadnjih nekoliko godina na svaku akciju koju organizuje Crveni krst Modriča. Smatram da je to mali doprinos da nekome damo krv i pokušamo mu spasiti život.- naglasio ie Mario Jović dobrovoljni davalac krvi iz Modriče. Do njega na krevetu leži Jovo Mitrović koji 58 put daje krv.

- Redovno se odazivam na akcije a i po pozivu kome god zatreba dam krv. Meni je to jedan human gest i smatram je svojom obavezom. Pomoći onom kome je neophodna krv i spasiti jedan život je svetinja.- kaže humanista Jovo Mitorović

Foto: V. B.

Modrički Crveni krst organizuje do 6 akcija svake godine na kojima se prikupi i do 400 doza krvi. Kako kažu u modričkom Crvenom krstu bitno je da krv stigne do onog kome je u datom trenutku najpotrebnija.

- Mi se borima da obezbedimo doze krvi za sve građane, ustvari za sve ljude koji su u bolnici i kojima je to potrebno u borbi za njihov život. Pored ovih masovnih akcija, naši davaoci krvi se redovno odazviju i pojedinačno po potrebi i pozivu.- naglasio je Rajko Tomić sekretar OO Crvenog krsta Modriča

Akciju prikupljanja krvi u Modriči realizovala je Služba za transfuziju krvi dobojske bolnice. Božidar Slavujević smatra da davanje krvi ima višestruki značaj a posebno je važno u sezoni godišnjih odmora.

- Pred ovu sezonu kad idu godišnji odmori i kada očekujemo da ćemo imati manje davalaca krvi ovakve akcije su dobro došle. Imamo odlično saradnju sa Crvenim krstom Modriča, što se posebno pokazalo poslednjih nekoliko meseci kad nismo mogli doći do krvi nula negativna - napominje Božidar Slavujević specijalista transfuzijske medicine bolnice u Doboju.

Po oceni organizatora akcije, modričani su još jednom pokazali svoju humanost. Kako je rečeno na kraju akcije ovo je jedna od masovnijih akcija darivanja krvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024