FINALIZIRAN ZNAČAJAN PROJEKAT: Prva “e-beba” u Srpskoj biće upisana sledeće sedmice u Doboju

R. S.

18. 06. 2021. u 14:07

VLADA Republike Srpske usvojila je informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta „e-beba“.

ФИНАЛИЗИРАН ЗНАЧАЈАН ПРОЈЕКАТ: Прва “е-беба” у Српској биће уписана следеће седмице у Добоју

Foto: Vlada RS

Zaduženo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da obaveže direktore zdravstvenih ustanova da preduzmu sve neophodne aktivnosti i obezbede uslove za uspešnu realizaciju ovog značajnog projekta.

Takođe, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS treba o svemu da informiše buduće korisnike kako bi za nekoliko dana počelo nesmetano obavljanje elektronske usluge prijave deteta.

Najavljeno je da će promocija informacionog sistema „e-beba“ biti održana u sredu, 23. juna 2021. godine u bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju, dok se puštanje sistema „e-beba“ u produkcioni rad u svim bolnicama u Republici Srpskoj očekuje do 31. avgusta 2021. godine.

Iz resornog ministarstva je istaknuto da je projekat „e-beba“ definisan i pokrenut 2019. godine, kada je u skladu sa zakonom okončana i procedura javne nabavke.

- Odmah po okončanju procedure pristupilo se implementaciji, ali je ona kasnila zbog okolnosti koje su uzrokovane pandemijom virusa kovid-19 tokom 2020. godine. No, i pored takvih okolnosti, tehnička implementacija projekta „e-beba“ je okončana tokom prošle godine. Učesnici u projektu su još i Fond zdravstvenog osiguranja RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo zdravlja RS - saopšteno je iz nadležnog ministarstva.

Između svih ovih institucija bilo je potrebno definisati protokole i tehničke uslove za automatsku razmenu podataka, fizičku dostavu dokumentacije roditeljima i drugo.

- Sledeće sedmice ćemo promovisati ovaj značajan projekat i evidenciju prve „e-bebe“, na zadovoljstvo svih budućih roditelja u Republici Srpskoj - istaknuto je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri