U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA: RTRS tvrdi - imamo dokaze da su sahranjivani i umrli prirodnom smrću

Srna

14. 06. 2021. u 22:10

DESETINE dosijea u vlasništvu RTRS-a pokazuju da su Bošnjaci iz srebreničke regije, koji su poginuli ili umrli prirodnom smrću pre i posle jula 1995. godine, sahranjeni u Memorijalnom kompleksu u Potočarima i predstavljeni kao žrtve zločina.

У СРЕБРЕНИЦИ НИЈЕ БИЛО ГЕНОЦИДА: РТРС тврди - имамо доказе да су сахрањивани и умрли природном смрћу

Foto AP

RTRS navodi da su, ako je suditi prema dokumentima, u Potočarima "sahranjivani" i živi ljudi, te da su kreatorima globalnog srebreničkog mita bili bitni samo brojevi.

- Sudeći prema dokumentima, već 1996. godine počela je institucionalna revizija. U službi su bili tadašnja Federalna komisija, kasnije bošnjački ogranak Instituta za nestala lica, potom Međunarodna komisija za nestale osobe, čak i pojedini sudovi nižeg ranga. Svi oni izdavali su potvrde i prepravljali podatke o mestu, vremenu i načinu smrti muslimana/Bošnjaka iz lažno demilitarizovane srebreničke regije - navodi RTRS.

RTRS ukazuje da je među brojnim ljudima, čija su imena "sporna", Sevludin Salkić.

- Prema ranijim podacima Međunarodnog crvenog krsta i Federalne komisije poginuo je u julu 1992. Sud u Lukavcu i ICMP odlučili su da vreme smrti ipak bude jul 1995 - navodi se u prilogu RTRS-a, uz pominjanje brojnih drugih primera, kao i izjava Mirsada Tokače da se u Potočarima nalaze ljudi koji, kako prenose iz RTRS-a, nemaju veze sa Srebrenicom 1995, te da su poginuli `92. i `93. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve