SRBI KAO KOLEKTIVNI KRIVCI: Zašto su objavljeni transkripti sa ratnih sednica narodne skupštine RS

S. MIŠLjENOVIĆ

02. 03. 2021. u 22:46

POTEZ direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića da na sajtu ovog centra okači transkripte svih sednica Skupštine srpskog naroda u BiH od 1991. do 1996. godine ima za cilj pokretanje lova na Srbe i RS, ali i davanje "vetra u leđa" Valentinu Incku, visokom predstavniku u BiH, da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, kažu sagovornici "Novosti".

СРБИ КАО КОЛЕКТИВНИ КРИВЦИ: Зашто су објављени транскрипти са ратних седница народне скупштине РС

Foto Novosti

Odmah nakon što je Suljagić objavio transkripte javio se Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva, koji je Narodnu skupštinu Srpske nazvao zločinačkom organizacijom i "jednim od alata genocida", koji je istakao da "očekuje od međunarodne zajednice da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida, da obezbedi poseban status Srebrenici i onemogući onima koji su učestvovali u donošenju odluka o kršenju ljudskih prava, genocidu i ratnim zločinima da obavljaju javne funkcije".

Valentin Incko, Foto OHR

Na ove tvrdnje Komšića odmah je odgovorio Milorad Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH, i poručio da su Željku Komšiću papiri Memorijalnog centra poslužili da na dnevni red stavi svoju političku agendu.

- On kao rezervni bošnjački član Predsedništva BiH Srbe poistovećuje sa nacistima, nameće im kolektivnu krivicu za individualne zločine i traži izmenu Ustava po pitanju Srebrenice - istakao je Dodik i ocenio da je nastup Komšića dokaz da Bošnjaci ni 26 godina od završetka rata nisu iz njega izašli, niti odustali od ratnih ciljeva i da nemaju nameru da vode dijalog sa onima koji takođe polažu pravo na BiH.

Memorijalni centar Potočari, Foto AVAZ

- Na političkoj sceni u BiH je u toku udruženi poduhvat bošnjačkih političara iz Sarajeva i Valentina Incka da se Srbima i RS pokuša nametnuti etiketa genocidnog naroda jedinog odgovornog za zločine u ratu - kaže, za "Novosti", Nenad Stevandić, predsednik Srpskog kluba u Parlamentu BiH. - Srpska, na njihovu žalost, neće dopustiti da Incko nameće bilo kakve zakone, već će jedinstveno da odgovori na sve napade.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)