PACIJENT SE OBESIO U TOALETU: Četvrto samoubistvo za mesec i po dana u UKC Republike Srpske

Novosti online

26. 05. 2021. u 20:05

JOŠ jedan pacijent se ubio u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Prema saznanjima medija, u nedelju u jutarnjim časovima u Klinici za psihijatriju UKC Srpske pacijent ubio se M.M. (67).

ПАЦИЈЕНТ СЕ ОБЕСИО У ТОАЛЕТУ: Четврто самоубиство за месец и по дана у УКЦ Републике Српске

Foto D. Pozderović

Ovu informaciju su potvrdili i u Policijskoj upravi Banjaluka.

- U proteklih 10 dana nije evidentirano nijedno samoubistvo ili pokušaj samoubistva u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske – odgovorili su kratko iz UKC RS.

Nakon što su mediji objavili informaciju da se desilo četvrto samoubistvo u UKC Republike Srpske i da su to, kako navodi Srpskainfo, pokušali da prećute, reagovali su iz ove zdravstvene ustanove i rekli da nisu bili ovlašćeni za davanje informacija o ovom slučaju.

U saopštenju su naveli da su 24. maja obavestili MUP Republike Srpske radi uviđaja, dok se sve dešavalo dan ranije.

– U toj fazi postupka Univerzitetski klinički centar Republike Srpske nije ovlašćen za davanje bilo kakvih informacija, kako zbog eventualne istrage, tako i zbog zaštite privatnosti pacijenata, odnosno njihovih porodica – rekli su danas u UKC RS.

Uviđaj

Na upit, u Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da im je ovaj slučaj prijavljen u nedelju u jutarnjim časovima.

- Policiji je prijavljeno da je 23. maja oko 7.30 pacijent izvršio samoubistvo u Klinici za psihijatriju UKC RS. Na licu mesta obavljen je uviđaj i utvrđeno je da nema elemenata krivičnog dela. O svemu je obavešten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka - pojasnila je portparol PU Banjaluka Danijela Mučibabić.

Prema saznanjima medija, samoubistvo je počinjeno tako što se pacijent obesio u toaletu klinike.

- Nakon jutarnje vizite, pacijent je uzeo čaršaf sa svog kreveta i otišao u toalet klinike. Tu je jedan deo čaršafa prebacio preko vrata koja je zatim zatvorio. Na drugom delu plahte napravio je omču koju je zatim stavio oko vrata i obesio se - pojasnio je izvor.

On je dodao da je njegovo telo pronašla medicinska sestra, koja je zajedno s doktorom pokušala da ga oživi, ali nisu uspeli.

- Sve je prijavljeno policiji, koja je izašla na lice mesta. Tokom uviđaja i pregleda tela utvrđeno je da nema nikakvih povreda koje bi ukazivale da se možda radi o krivičnom delu- istakao je sagovornik.

Identične smrti

Ovo je četvrto samoubistvo koje je za mesec i po počinjeno u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj. Prvo samoubistvo se desilo 12. aprila, kada je pacijentkinja iz Prnjavora skočila s trećeg sprata Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci. Ovaj slučaj je policiji prijavio dežurni lekar, koji je rekao da je žena preminula na licu mesta.

Samo sedam dana kasnije desio se skoro identičan slučaj. Ovaj put se ubio pacijent tako što je skočio sa šestog sprata UKC Srpske.

U policiji su tada potvrdili da su obavili uviđaj i o svemu obavestili dežurnog tužioca. Tada je rečeno da je pacijent bio hospitalizovan na kovid odeljenju na šestom spratu Centralnog medicinskog bloka UKC i da je tokom hospitalizacije bio svestan, orjentisan i komunikativan, a od ranije je bio pod nadzorom psihijatra.

Treće samoubistvo se desilo 3. maja, kada je pacijent skočio s petog sprata ove zdravstvene ustanove. Prema nezvaniničnim informacijama, pacijent je bio smešten na odeljenju torokalne hirurgije.

Crna statistika

Prema statističkim podacima, tokom prošle godine došlo je do povećanog broja samoubistava u Republici Srpskoj, a kao jedan od uzroka se navodi stres koji građani imaju zbog epidemije korona virusom.

Prema tvrdnjama psihologa, zabrinjavajući je podatak da se toliki broj samoubistava desi u jednoj zdravstvenoj ustanovi.

- Svakako tu treba istražiti šta se tačno desilo i šta je dovelo do toga. Jedan od glavnih problema je to što ni Univerzitetski klinički centar, a ni druge bolnice, nemaju dovoljan broj zaposlenih psihologa, dok se u isto vreme na Birou za zapošljavanje nalazi veliki broj nezaposlenih psihologa- ističu stručnjaci.

Nakon trećeg samoubistva, skokom s prozora Univerzitetskog klinčkog centra Republike Srpske, iz ove zdravstvene ustanove su poručili da će podesiti mehanizam za otvaranje prozora. Oni su tada saopštili da će, u svrhu sprečavanja neželjenih događaja, podesiti mehanizme kako bi se prozori mogli otvarati isključivo na kip.

(Srpskainfo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći