OD TRI VOZAČA SAMO ČEKA JEDAN: Kampanja Železnica RS "Oprezni paze na pružne prelaze"

Vid Blagojević

26. 05. 2021. u 15:36

KROZ opštinu Modirča prolazi 25 kilometra pruge Šamac – Sarajevo na kojoj se nalazi 24 putna prelaz a koji prestavljaju opasnost za učesnike u saobraćaju.

ОД ТРИ ВОЗАЧА САМО ЧЕКА ЈЕДАН: Кампања Железница РС Опрезни пазе на пружне прелазе

Vid Blagojević

Zbog toga je pokrenuta kampanja „Oprezni paze na pružne prelaze“ Tim povodom je danas u Modriči održan sastanak predstavika opštine Modriča, Inspektorata RS, Željeznica RS, Agencije za bezbijednost saobraćaja i Auto-moto saveza RS na kome se dogovarlo o unpređnju bezbednijih uslova za pružne prelaze.

Podaci Agencije za bezbijednost saobraćaja su zabrnjvajući podaci.Od 10 vozača jedan će uvijek pokušati da pređe preko obezbeđenog prelaza i u trenutku kada svjetlosna signalizacija i rampe to ne dozvoljavaju. Kampnjom „Oprezni paze na pružne prelaze“ nastojaće se poboljšati saobaćajna kultura svih učesnika u saobraćaju

- Želimo da unapredimo stanje infrastrukuture na pružnim prelazima i da utičemo na svest vozača da poštuju saobraćajne propise na mestu ukrštanja puta i pruge.Nevrovanto, naše analiza pokazuje da od 3 vozača koji naiđu na pružni prelaz sa obezbeđenom saboraćajnom signalizacijom samo jeda od njih će stati i ispoštvati signalizaciju – iznio je podatke Milija Radović zamenika direktora Agencije za bezbijednost saobraćaja

Iz ŽRS pozivajuo sve učesnike u saobraćaju da budu oprezni i da poštuju signalizaciju. Na području opštine Modriča postoje 24 putna prelaza, od kojih je 18 obezbeđeno nižim nivoom signalizacijom a šest sa višim nivoom osiguranja, dakle svetlosna signalizacija, rampe i saobraćajni znaci.

-U većini slučajeva uzrok nastajanja neželjenih događaja je nepoštvanje saobraćajne signalizacije. Zato mi kroz ovu kampanju zajednički apleujemo da se obrati veća pažnja prilikom prelaska i da svi poštujemo saobraćajnu signalizaciju. – poručio je Rade Cvijanović promoter kampanje ŽRS „Oprezni paze na pružne prelaze“

U proteklih pet godina na pružnim prelazima u Modriči dogodila su se 32 saobraćajne nesreće dok je jedno lice smrtno stradalo a jedno teže povrijeđeno. sa velikom materijalnom štetoma, Na obezbijeđenom pružnom prelazu na ulazu u Modriči među prvima postavljen je i video nadzor.

-Mi smo danas konstatovali da trebamo pristupiti stvrnju bolje bezbedonosne situacije i zaštite ljudi i imovine. Svi zajedno moramo raditi na podizanju svijesti učesnika u saobraćaju. – zaključio je Jovica Radulović načelnik opštine Modriča.

Iz ŽRS je obećano podizanje na viši nivo singnalizacije na pružnom prelazu u novom naselju „Modriča 5“ i uređenje starog magacina na željezničkoj stanici Modirča koji je ratna ruševina i prestavlja ruglo grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju