KAMIONI ČEKAJU I PO OSAM SATI! Haos na graničnim prelazima BiH zbog odluke Hrvatske o prekategorizaciji puteva

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 05. 2021. u 06:54

NA graničnim prelazima između Bosne i Hercegovine i Hrvatske nastao je haos zbog nove uredbe Hrvatske koja se odnosi na prekategorizaciju puteva u ovoj zemlji.

КАМИОНИ ЧЕКАЈУ И ПО ОСАМ САТИ! Хаос на граничним прелазима БиХ због одлуке Хрватске о прекатегоризацији путева

Foto AVAZ

Tom odlukom, koja je stupila na snagu ove sedmice, na pet graničnih prelaza BiH sa Hrvatskom nije dozvoljen promet kamiona koji prelaze 7,5 tona. Reč je o prelazima Ivanica

- Gornji Brgat, Velika Kladuša - Maljevac, Brčko - Gunja, Strmica - Strmica i Osoje - Vinjani Gornji.

Zbog takve odluke, sada samo na tri granična prelaza između BiH i Hrvatske - Izačić, Gradiška i Brod mogu preći teretna vozila iznad 7,5 tona. Usled takve situacije stvorile su se kilometarske kolone, a pogotovo na graničnom prelazu Izačić kod Velike Kladuše.

Nikola Grbić, predsednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj RS kaže za "Novosti" da je odluka Hrvatske katastrofalna i da vozači po osam sati sede u kamionima i čekaju da pređu u Hrvatsku na jednom od tri prelaza koji su sada u funkciji.

- Čim pređu u Hrvatsku vozači moraju odmah parkirati kamion da se odmore 12 sati kako bi po zakonu mogli da nastave vožnju. Uz to, dodatni problem je nastao jer je Hrvatska napravila i kategorizaciju puteva, pa kad kamiondžije pređu na njihovu teritoriju, onda traže nove pravce gde se teretnjaci iznad 7,5 tona mogu kretati - kaže Grbić.

TRAŽE HITNU REAKCIJU EU

MINISTAR spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac zatražio je hitnu reakciju šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johana Satlera zbog odluke Hrtvatske da izvrši prekategorizaciju pet prelaza sa BiH, koji su ranije korišćeni za tranzitni saobraćaj teretnih vozila.

- Ovo će ozbiljno ugroziti ekonomsku i finansijsku opravdanost poslovne zajednice u oba entiteta - kaže Košarac.

On ističe da sa odlukom Hrvatske prevoznici iz RS i BiH gube ogroman novac, jer se roba vozi dužim putem, a gube se sati i sati na granici.

PROBLEMI Nikola Grbić, Foto Novosti

- Imamo već vozače koji nas zovu i žele da ostave kamione na graničnim prelazima jer ne vide svrhu uopšte da voze dalje - ističe Grbić i dodaje da se mnogo vremena gubi u čekanju.

Da je nastao opšti haos na graniici između BiH i Hrvatske svesni su i u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, koji su alarmirali nadkležne institucije da pokušaju sa Hrvatskom da pregovaraju oko novog rešenja.

Ahmet Egrlić, predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH kaže da odluka Hrvatske povećava troškove transporta, a uz to prevoznici gube dodatno vreme, odnosno prave dodatne kilometre da bi mogli da se uključe u puteve kojima mogu da saobraćaju kroz Hrvatsku.

- Nažalost, sada imamo problem i sa graničnim prelazima u BiH zbog carinjenja robe.

Godinama se jasno znalo na koje prelaze u BiH idu kamioni koji voze robu za Hrvatsku. Ukoliko se bude nastavilo ovako, odnosno da samo na tri prelaza mogu ići kamioni iz BiH, to će značiti da pet prelaza postaje višak kada je reč o carinskom funkcionisanju - ističe Egrlić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio