OD STARIH PUTEVA PRAVILI STAZE I FONTANE: U Vršcu samo dve ulice i dalje imaju kaldrmu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

30. 03. 2024. u 12:28

U VRŠCU, čije su ulice bile usko građene – tek toliko da se po kaldrmisanom putu mogu mimoići dvoje zaprežnih kola – ostala su samo dva sokaka sa makadamom umesto asfalta, koja svedoče o tim starim vremenima.

ОД СТАРИХ ПУТЕВА ПРАВИЛИ СТАЗЕ И ФОНТАНЕ: У Вршцу само две улице и даље имају калдрму

Foto: J.J.Baljak

To su deo Ulice Laze Nančića, od Dvorske do Zmaj Jovine, koji je dugačak svega 140 metara, kao i Ulica Đure Jakšića, kod socijalnog, koja se proteže u dužini od 210 metara.

One i dalje čuvaju šarm starog Vršca, mada, istina, nikako ne „čuvaju“ amortizere motornih vozila koja tuda svakodnevno prolaze.

Foto: J.J.Baljak

Ulica Laze Nančića

Upravo iz tih praktičnih razloga – kada je saobraćaj počeo masovno da se motorizuje – lokalne vlasti su počele da vade kamene kocke i da asfaltiraju puteve.

Poslednja ulica koja je doživela takvu transformaciju je Dimitrija Tucovića, deo od bulevara Žarka Zrenjanina prema bregu. Nekoliko godina pre toga, kocke su bile izvađene i iz samog bulevara.

Sav taj materijal – budući da se radi o veoma kvalitetnom kamenu – dobio je svoju upotrebnu vrednost na drugim mestima.

Prilikom rekonstrukcije Gradskog parka 2011. godine, tim kockama su formirane glavne šetačke staze. Pre dve godine od njih je napravljen i parking ispred parka, a sada je u planu da se njima oblikuje i veliko sunce na samom ulazu u ovu zelenu gradsku oazu.

Takođe, tim starim makadamom je napravljen i plato oko fontane na tzv. Majmunskom ostrvu.

Kocki ima još i, kako nam kažu nadležni, biće iskorišćeni gde god se za to bude ukazala prilika. A do kada će ove dve kaldrmisane ulice opstati – ostaje da se vidi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave