DA HRABRO SLEDE SVOJ PUT: Teodora Bogdanović, srednjoškolka iz Niša, pobedila na takmičenju "Svetionik znanja"

J. Ćosin

05. 04. 2024. u 10:13

OD svih srednjoškolaca iz cele Srbije koji su učestvovali na takmičenju "Svetionik znanja" i čak 12 timova, Teodora Bogdanović (17) iz Niša je bila najuspešnija. Njen projekat "Svoj put sledim", čiji je cilj da pruži podršku deci bez roditeljskog staranja da se osamostale, proglašen je za pobednički.

ДА ХРАБРО СЛЕДЕ СВОЈ ПУТ: Теодора Богдановић, средњошколка из Ниша, победила на такмичењу Светионик знања

foto privatni arhiv

Ideju za njega dobila je na kampu "Sila prati hrabre" koji je za decu bez roditeljskog staranja organizovao niški "Džedajski pokret", pa je od ponuđenih tema na takmičenju "Svetionik znanja" izabrala onu koja se tiče društvene odgovornosti i aktivizma.

- Projekat je namenjen deci bez roditeljskog staranja koja su u domu ili u hraniteljskim porodicama i imaju od 15 do 17 godina. Zašto baš između tog uzrasta? Zato što oni posle 18. godine izlaze iz sistema socijalne zaštite i prepušteni su sami sebi. Problem jeste u neadekvatnoj pripremi i podršci za dalji život i oni često teško dolaze do posla.

Zato želimo da im pružimo podršku da se bolje snađu kada izađu iz sistema - kaže za "Novosti" Teodora, učenica trećeg razreda Gimnazije "Bora Stanković" u Nišu.

Projekat podrazumeva 10 radionica i tri zabavne aktivnosti sa najmanje 25 učesnika tokom osam dana, jednodnevnu obuku za vršnjačke edukatore i održavanje završnog događaja na kome će se predstaviti rezultati projekta i informisati zajednica.

- Sa realizacijom kreću 20. aprila, kada će biti prva radionica. Deca bez roditeljskog staranja mogu da se prijave do 9. aprila - objašnjava Teodora.

Dodaje i da je ona iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu dobila podatak da ima 33 takve dece u Nišu i da veruje da će njima značiti ova vrsta edukacije i podrške koje njen projekat daje.

Kao pobednik ona je za projekat "Svoj put sledim" na takmičenju dobila 300.000 dinara.

- Projekat se sastoji iz tri faze. U prvoj "Vršnjaci vršnjacima" će se obučavati vršnjački edukatori koji će im kasnije držati radionice o marketingu i programiranju. U drugoj fazi "Mesto za sanjare" sa decom bez roditeljskog staranja će raditi iskusni mentori i edukatori koji će takođe držati radionice o finansijskoj pismenosti, pisanja si-vija, javnog nastupa... U trećoj fazi plan je da se oni socijalno uključe i integrišu, pa će tako obilaziti razna mesta i ići na izlete - priča Teodora.

Iako je takmičenje "Svetionik znanja" timsko, Teodora je na kraju ostala sama jer su članovi njenog tima iz Niša odustali. Napominje da joj nije bilo teško što je sama radila na projektu, jer je to bilo nešto što je ispunjava.

Teodora je već društveno angažovana i deo je "Džedajskog pokreta", kao i niškog udruženja PRLMNT i Mladih ambasadora. Nije prvi put ni da je deo pobedničkog tima jer je prošle godine bila u ekipi koja je pobedila sa idejom na "KreNI" konferenciji.

Zanima je preduzetništvo

DO sada sam učestvovala na raznim konferencijama, startap programima i akceleratorima jer me zanima tema preduzetništva, a na "Svetionik znanja" sam se prijavila jer sam želela da naučim kako se pišu projekti. I stvarno smo dobili kvalitetnu obuku, dva meseca smo radili na svakom koraku za projekat - objašnjava ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)