ČUVANJEM OBIČAJA POKAZUJU DA SU TU: Bunjevci u Subotici obeležili Veliko prelo

Jelena Lemajić

06. 02. 2024. u 10:00

PRE tačno 145 godina, Bunjevci u Subotici, tadašnjoj varoši na obodu Austrougarske carevine, obukli su narodnu nošnju, okupili se na prelu i vlastima pokazali ko su i kakvi su.

ЧУВАЊЕМ ОБИЧАЈА ПОКАЗУЈУ ДА СУ ТУ: Буњевци у Суботици обележили Велико прело

Najlepše devojke dobile su i poklone, Foto J. L.

Od tada je bunjevački narod prošao mnogo toga, i lepog i ružnog, ali prelo su sačuvali do današnjih dana.

Kao što običaji nalažu, uz prisnac, krompiraču i fanke, Bunjevci su i ove godine prikazali kako se nekad družilo, pevalo i igralo.

- Prelo je naš stari običaj, koji smo doneli u ove krajeve pre više od tri i po veka, a obeležavamo i danas. Prvo javno Veliko prelo održano je 1879. godine, do tada se održavalo po kućama i salašima - podseća Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta. - Ovaj dan je za nas izuzetno važan, tada je prvo javno okupljanje Bunjevaca kada smo vlastima hteli da poručimo da smo tu. A tu smo i danas, u velikom broju. I ljubomorno čuvamo ono što je naše: naš jezik, našu kulturu i našu istoriju, ali i delimo sa svima sa kojima zajedno živimo.

Koliko je prelo značajno za Bunjevce govori i činjenica da je Dan Velikog prela proglašen za jedan od četiri nacionalna praznika. Važan dan bunjevačkoj nacionalnoj manjini čestitao je gradonačelnik Stevan Bakić podsećajući na sve što je u protekle tri i po godine urađeno za ovu zajednicu, između ostalog na uvođenje bunjevačkog jezika i pisma, pored srpskog, mađarskog i hrvatskog jezika i pisma, u ravnopravnu službenu upotrebu.

- Naša država Srbija je bila i ostaje posvećena zaštiti i kontinuiranom unapređenju individualnih i kolektivnih manjinskih prava. Bunjevci već četiri veka žive na ovim prostorima. Jednoj brojčano maloj nacionalnoj zajednici sigurno nije bilo lako da prođe kroz sve burne događaje i izazove koje je to vreme nosilo. I da se odupre da ne iščezne i utopi se u druge, da sačuva i da predano i posvećeno razvija svoju tradiciju, svoju veru, svoj jezik i običaje, svoju kulturu - istakao je gradonačelnik Bakić.

Foto J. L.

Kao što običaji nalažu, odabrana je najlepša preljska pesma a to su stihovi Gabrijele Diklić "Sićanja". U nadmetanju za najlepšu prelju učestvovalo je 13 devojaka u tradicionalnoj bunjevačkoj nošnji, a prvi put za najlepšu proglašene su dve - Jovana Vidaković i Dunja Takač. Iza njih su bile Martina Vojnić Hajduk i Milica Saulić.

- Ovo je drugi put da sam proglašena za najlepšu prelju i to mi je velika čast, ali mi je i drago što lentu delim sa drugom devojkom jer su sve zaista lepe i u predivnoj nošnji - kaže Jovana Vidaković, studentkinja Ekonomskog fakulteta. - Folklor igram 14 godina, a nošnja koju nosim je najstarija u našem KUD "Železničar Bratstvo".

Za Dunju je učešće na takmičenju za najlepšu prelju jedan od najlepših načina očuvanja običaja.

- Ovo je jedan od lepih običaja koje treba da sačuvamo i drago mi je što sam ovde.

Iznenađena sam što sam proglašena za najlepšu jer zaista ima puno lepih devojaka - dodaje Dunja, učenica Ekonomske škole "Bosa Milićević".

Foto J. L.

Podrška

- DRAGO mi je što je vreme kada Bunjevci nisu bili u mogućnosti da svest o svojoj posebnosti javno izražavaju daleko iza nas. I što danas s ponosom možemo da kažemo da je upravo u našoj zemlji nacionalnim manjinama obezbeđen najviši nivo prava u kulturi, informisanju... Lokalna samouprava će i ubuduće podržavati negovanje identiteta kako bunjevačke, tako i svih drugih nacionalnih zajednica na prostoru grada Subotice - obećao je gradonačelnik Bakić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom