NEOBIČNO TAKMIČENJE U MAŠINSKOJ ŠKOLI U PARAĆINU: "Ukrštaju" kamenčiće - vežbaju vijuge

Зорана Рашић
Zorana Rašić

02. 12. 2023. u 08:04

KINESKA igra "go", najstarija misaona društvena igra na svetu čija su pravila isto toliko vremena nepromenjena, koju je još Konfučije preporučivao za vežbanje inteligencije i o kojoj prvi zapisi potiču iz prvog veka pre nove ere - sve je popularnija u Srbiji.

НЕОБИЧНО ТАКМИЧЕЊЕ У МАШИНСКОЈ ШКОЛИ У ПАРАЋИНУ: Укрштају каменчиће - вежбају вијуге

Foto: Z. Rašić

Na inicijativu Aleksandra Vlajkovića (17), učenika paraćinske Mašinsko-elektrotehničke škole (MEŠ), koji ovu igru igra od šeste godine, u ovoj školi je mnogo učenika, na radionicama, savladalo tajne ove igre. To je jedan od razloga što će danas i sutra, MEŠ biti domaćin Pojedinačnog državnog prvenstva u organizaciji "Go Saveza Srbije".

Republičko prvenstvo se prvi put igra u Paraćinu na predlog Željka Veselinovića, predsednika niškog ProGo kluba, čiji je dugogodišnji član i Aleksandar, a njegova škola je prihvatila da bude domaćin za tridesetak najboljih goaša Srbije. Pobednici će biti proglašeni u nedelju po podne. 

Foto: Z. Rašić

Aleksandar Vlajković

- "Go" se igra crnim i belim kamenčićima koji se stavljaju na ukrštena polja na polju čija veličina varira, ali se u takmičarske svrhe koristi tabla 19 puta 19. Za razliku od šaha, igru započinje crni igrač. Cilj je zauzeti što više "teritorije" protivnika. Pobedio je onaj ko u tome uspe. Okruživanjem kamena drugog igrača, on postaje "zarobljenik". To je način na koji se saigraču oduzima teritorija - ukratko nam Aleksandar objašnjava poentu igre stare oko 4.000 godina.

DA SEKCIJA BUDE KLUB

U SRBIJI go udruženja trenutno postoje samo u Beogradu, Kragujevcu i Nišu. Želja mladog Vlajkovića je da školska sekcija u MEŠ preraste u go klub, za šta ima podršku škole. Inače, na državnom prvenstvu danas i sutra igraće se šest kola, a parove će "izvući" kompjuter u skladu sa rangom takmičara. Među goašima biće desetak profesionalaca, najboljih u Srbiji. 

Osim što podstiče razmišljanje i širi "vijuge", kako tvrdi naš sagovornik, go kod mladih igrača posebno "trenira" strpljenje.

- Dinamika samo od njih zavisi, pa igra može biti brza ili spora, ali je uvek uzbudljiva - dodaje Vlajković. - Partija traje od pet minuta pa do nekoliko sati. Meni je odmalena postala pasija, tako da sam već osvojio mnoge diplome i medalje.  

Ovaj tinejdžer je učenik trećeg razreda MEŠ, smer elektrotehničar energetike. Ima sve petice, voli kompjutere i grafički dizajn i planira da studira programiranje. Ističe da su najbolji goaši u svetu programeri, kao i da je dokazano da učenici koji igraju redovno go vremenom postaju bolji đaci.

On se već mnogo puta takmičio za klub iz Niša. Iako putuje svakodnevno u paraćinsku školu iz Pojata kod Ćićevca, gde živi, nije mu teško da odvoji vreme i bude mentor drugovima na radionicama kako bi i oni savladali ovu igru. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!