OSTVARIO JE DEČAČKI SAN: Promocija novog pilota Milana Šarića, njegov otac ponosno poručuje - On je dika cele Srbije (FOTO)

V. Crnjanski Spasojević - Milica Škorić

15. 11. 2023. u 22:07

POTPORUČNIK Milan Šarić (27) prvi je pilot koji je danas, na svečanoj ceremoniji, na vojnom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović", dobio letački znak na osnovu završenog Vojno stručnog osposobljavanja rezervnih oficira roda avijacije.

ОСТВАРИО ЈЕ ДЕЧАЧКИ САН: Промоција новог пилота Милана Шарића, његов отац поносно поручује - Он је дика целе Србије (ФОТО)

Foto: D. Milovanović

U pitanju je poseban program osposobljavanja za pilote mladih koji imaju završene osnovne studije i manje od 30 godina. Svi koji ispunjavaju zdravstvene i uslove konkursa, mesec dana selektivno lete avionom "Utva-75", a oni koji i ovo savladaju, primljeni su na Vojno stručno osposobljavanje rezervnih oficira roda avijacija, koje traje sedam meseci, posle čega se promivišu u čin potporučnika avijacije. Letačku obuku izvršavaju u 252. školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili, na avionu "lasta".

Potporučnik Šarić prvi je dobio pilotsko zvanje po ovom modelu, a pre toga je završio Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu i master studije.

- Danas se ostvario moj dečački san i znam da ću ovaj dan pamtiti do kraja života jer sam i zvanično postao pilot Vojske Srbije - rekao je potporučnik Šarić.- Hvala kolegama na želji da me nauče svemu što znaju, a znaju mnogo i uz njihovu pomoć lako je dotaći nebo.

Okupljene je pozdravio i brigadni general Brane Krnjajić, zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane:

- Ovo je novo poglavlje u našem ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani, iako nam ovaj model školovanja pilota nije nepoznica. Ideja da ga ponovo uspostavimo je dugo provejavala i čim su stekli uslovi, grupa stručnjaka iz različitih oblasti prionula je na posao. Rezultat je vidljiv.

Svečanosti su prisustvovali Šarićevi roditelji, sestra, baka i devojka.

- Milan je dika cele familije, a mislim da je i cele Srbije. Kamo sreće da što više mladosti ide ovim putem. Od detinjstva je maštao o letenju i to mu se i ostvarilo. Ja sam ratni veteran, nikad nisam imao strah i on je to nasledio - kazao je otac Nebojša.

NAJNOVIJA AVIONIKA

AVIONOM C-295 moguće je transportovati 70 vojnika, 48 padobranaca, 24 ranjenika na nosilima i medicinskih radnika, 50 putnika, do 30 VIP putnika, pet standardnih paleta ili osam kontejnera A22. Opremljen je najnovijim Collins Aerospace Pro Line Fusion avionikom.

Posle svečanog uručenja letačkog znaka, za novinare je organizovan promotivni let u Erbasovom avionu Casa C-295. Srbija sada ima dva takva, a drugi je upravo juče sleteo na batajnički vojni aerodrom. Oba se nalaze u 138. transportnoj avijacijskoj eskadrili.

- Ova verzija aviona isporučena je u svega nekoliko zemalja, a mi smo jedna od njih - rekao je potpukovnik Goran Brkić, i dodao da su obuku u Erbasovom trening centru prošli svi pripadnici 138. eskadrile sa odličnim rezultatima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)