STO GODINA ILONKE BIBER: „Novopečena“ Paraćinka dokazuje onu narodnu - Ko ima vek, ima i lek (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

25. 10. 2023. u 18:43

DUGOVEČNA Ilonka Biber, koja je čitav svoj život provela u banatskom Mokrinu, a tek nekoliko poslednjih godina živi kod ćerke u Paraćinu, ovih dana je proslavila stoti rođendan.

СТО ГОДИНА ИЛОНКЕ БИБЕР:  „Новопечена“ Параћинка доказује ону народну - Ко има век, има и лек (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

U porodičnom okruženju, uz obaveznu slavljeničku tortu, svi su joj poželeli dobro zdravlje i – još neku godinicu.

Ova visprena starica, mentalno sveža, pre mnogo godina radila je u čuvenoj kikindskoj Livnici u proizvodnji, izrodila dve ćerke... Kod jedne od njih, Katalin, sada živi, dok je druga rano preminula. Ni Katalin nije više mlada, napunila 76, a Ilonka „tek“ stotku.

Obe udovice. Kod ćerke se „svila“  pre šest godina kad je polomila kuk. Do tada je živela sama u svojoj kući u Mokrinu. Kako kaže, posle tog loma jedva je „pretekla“ zbog vode u plućima. Kad su joj emboliju izlečili, operisali su je u kikindskoj bolnici. Nije više mogla sama, pa se preselila kod svoje ćerke u Paraćin.

- Sad se radujem unucima i praunucima kada me obiđu. A imam i jednog čukunukuka, trogodišnjeg Vojina. Sve ih volem, al' on je najmlađi i meni najmiliji – veli Ilonka, koja se od operacije uspešno oporavila i sad hoda uz pomoć štapa.

Vremešnu Banaćanku zdravlje dobro služi, u skladu sa vekom koji je pregurala. Kreće se samostalno po kući uz pomoć štapa, održava ličnu higijenu. Prelista naslove u novinama svakog dana, gleda televizor... Ipak, ćerka se priseća da je Ilonka imala dve baš ozbiljne zdravstvene krize koje je uspešno prebrodila.

- Prvi put pritisak joj je skočio na preko dvesta i da ne bi naše komšinice, doktorke Gorice Marić,  ne dočeka ona naredni rođendan. Bukvalno joj je spasila život. A drugi put, imala je ogromnu oteklinu, apsces na vratu! Doktorka joj je to dugo lečila i previjala sve dok ta gnojna rupa nije prošla. Od tada nas često obilazi, brine o njenom zdravlju, a bogami, i o mom. Eto, i za ovaj stoti rođendan od nje ste saznali – smeška se Katalin.

Ko ima veka, ima i leka – potvrđuje baš ova priča. Za svojih sto godina  Ilonka nije zapalila cigaretu, a saznali smo i da ništa ne pije.  Za doručak pojede „drobeno lonče bele kafe“, dok je ručak obavezno „na kašiku“, referisala nam je ćerka uobičajeni dnevni meni svoje vek stare majke.

SUPRUG MAĐAR, OTAC RUMUN

Otac stogodišnjakinje iz Mokrina bio je Rumun, a suprug Janoš - Mađar, mada je prezime Biber nemačkog porekla. Ćerka Katalin udala se za Srbina i preziva Marjanović. Katalin je u Paraćinu završila srednju školu, a kasnije sa suprugom kupila kuću. Domaćinstvo u Mokrinu su prodali jer o njemu nema više ko da brine. Ilonka je i tamo, pre nego što se odselila, bila najstarija meštanka tog kikindskog sela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić