MALI LAV LUTAO PO SUBOTICI! Bio je u lošem stanju, data mu je infuzija i pružena prva pomoć

J. LEMAJIĆ

22. 09. 2023. u 12:18

POSLE misterioznog pantera koji je navodno štrapacirao atarima oko Apatina, Čantavirskim putem u Subotici juče je prošetala ženkica lava. Za razliku od pantera, ona je vrlo brzo uhvaćena i zbrinuta, ali se žitelji najsevernijeg grada Srbije s pravom pitaju odakle divlje životinje, kojima priroda naše zemlje nije stanište - na ulicama?

МАЛИ ЛАВ ЛУТАО ПО СУБОТИЦИ! Био је у лошем стању, дата му је инфузија и пружена прва помоћ

foto: J.L.

Kako "Novosti" saznaju, lavicu staru svega nekoliko meseci, umiljatu i iznurenu, pronašao je juče, nešto posle 10 časova, izvesni Zolika koji je životinju odmah sklonio sa puta i potom pozvao policiju.

Na lice mesta stigli su inspektori, kao i policijski službenici koji su pozvali nadležne iz Zoološkog vrta na Paliću. Oni su zbrinuli malu lavicu i odmah je odveli na pregled kod veterinara.

Sonja Mandić, direktorka Zoološkog vrta na Paliću, kaže da nije poznato odakle se ova lavica našla na Čantavirskom putu i tvrdi da iz zoo-vrta nije pobegla.

- Odmah smo izašli na teren na lokaciju koju nam je dostavila policija i postupali smo onako kako je neophodno da lav dobije najbolju prvu pomoć - kaže Mandićeva. - Podatke iz istrage i odgovore na pitanja odakle bi lav mogao da bude nemamo, istražne postupke vode nadležni u policiji i Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine.

Direktorka palićkog zoo-vrta otkrila je i stanje u kojem je bila životinja kada su je pregledali.

- Mala lavica je u zaista lošem stanju. Pretpostavka je da je stara svega nekoliko meseci, četiri ili pet, ali zbog stanja nije moguće utvrditi potpuno precizno. Dali smo joj infuziju, pružena joj je prva pomoć i svi se, za početak, iskreno nadamo da će preživeti. Mi ćemo joj svakako pomoći, učinićemo sve što možemo da se oporavi. U ovom trenutku je jedino važno da je oporavimo i podignemo na noge. Kada laboratijske analize budu gotove, veterinar će moći da da preciznije mišljenje o stanju ove male lavice - kaže Mandićeva i dodaje da čekaju i čitanje rezultata rendgenskih snimaka posle pregleda u Veterinarskoj stanici u Subotici.

Pobegao ili zagubljen u švercu?

SUBOTIČANE je juče najviše zanimalo odakle lav nasred ulice. Za sada se pretpostavlja da je pobegao iz nekog neadekvatnog smeštaja ili tokom neodgovarajućeg transporta prilikom šverca. Nadležni su i ranije apelovali na građane da divlje životinje ne drže kao kućne ljubimce, jer se one s razlogom zovu divlje. Potrebna im je adekvatna nega, kao i prostor u kom treba da borave, a o njima pravilno mogu da brinu jedino dobro obučeni. Podsećaju i da je šverc divljih životinja i zaštićenih vrsta, prema našim zakonima - strogo kažnjiv.

U junu prošle godine policija je, iz zaplene, u zoološki vrt donela malog mužjaka lava starog dva-tri meseca.

- I tada su nam pripadnici Specijalne jedinice MUP-a donele malog lava, mužjaka. On je još kod nas, ali da bi ostao u našem zoo-vrtu, morali smo da preuredimo objekat za lavove. Pregradili smo prostor, jer je zajednički boravak za postojeće i nove lavove koji stignu, jednostavno nemoguć - objašnjava direktorka. - Posle pregrađivanja, u jednom delu su naši lavovi iz "zbirke", a u drugom delu je lavić koji je prošle godine došao iz zaplene. To je sada lav star oko godinu i po i još najmanje godinu ne možemo vršiti spajanje. I sada ih naizmenično puštamo u spoljašnji prostor, nikako zajedno.

A panter iz Apatina koji je digao na noge celu Srbiju, i posle opsežne potrage nikada nije pronađen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)