OVO SELO IMA NAJVIŠE RAZLOGA DA ĐUZU SMATRA SVOJIM: Jedan od naših najboljih glumaca dobija spomen-sobu

S. BABOVIĆ

06. 07. 2023. u 13:25

O VLASTIMIRU Đuzi Stojiljkoviću (1929-2015), legendarnom jugoslovenskom i srpskom glumcu gotovo se sve zna.

ОВО СЕЛО ИМА НАЈВИШЕ РАЗЛОГА ДА ЂУЗУ СМАТРА СВОЈИМ:  Један од наших најбољих глумаца добија спомен-собу

Društvo "Naše Ribare"

Poznato je i da ga iako se rodio u Ražnju, Kruševljani smatraju svojim, budući da je u gradu na Rasini proveo dobar deo detinjstva i mladosti i tu načinio prve glumačke korake.

Da je Kruševljanin, izjašnjavao se i sam umetnik, ali jedno selo pored Kruševca, ipak, možda ima ponajviše razloga da Đuzu smatra "svojim". Složni meštani Ribara, njih 400 duša, upustili su se u veliki projekat: da otvore spomen-sobu posvećenu velikom glumcu.

Naime, Đuzini roditelji, Leposava i Mladen, bili su učitelji u Ribaru tridesetih godina prošlog veka. Tu je Đuza, ističu meštani, započeo svoj životni put. Mlado, ali veoma aktivno Društvo "Naše Ribare", koje neumorno promoviše svoje selo, sve čini da obezbedi sredstva za spomen-sobu u staroj učiteljskoj zgradi, u kojoj je odrastao veliki glumac. 

- Sledeće godine biće 95 godina od njegovog rođenja, a 2025. desetogodišnjica njegove smrti, pa ćemo se potruditi da za te jubileje ostvarimo namere u njegovu čast - kaže Milan Milošević, predsednik Društva "Naše Ribare".

- Za početak, da se tokom leta uradi sanacija krova, i na dobrom smo putu da se to obavi. Pregovaramo, takođe, sa mnogobrojnim ustanovama kulture koje su spremne da podrže našu ideju, ali će ključno biti da obezbedimo finansijska sredstva, što nam je najvažniji zadatak u narednom periodu. Ubeđeni smo da to možemo i da ćemo zajedničkim snagama ostvariti ciljeve. Jedna takva glumačka gromada kakva je bio Đuza Stojiljković to zaista zaslužuje.

MOJ OTAC KUPIO RADIO ZBOG SELA

MOJ otac Mladen bio je pravi seoski učitelj. Posvećen. Pa on je 1938. godine kupio radio, i to ne zbog nas, već zbog sela i seljaka. Iznese ga na prozor da seljaci slušaju vesti, jer novine niko nije kupovao. A čovek mora da bude informisan. Ne možeš da znaš koliko vrediš, kakav si, ako se začauriš. Sad učitelji nemaju tu funkciju koju su ranije imali - govorio je glumac, a zabeleženo je u knjizi Spasoja Ž. Milovanovića "Vlastimir Đuza Stojiljković - Pozorišne poslanice". 

Osim spomen-sobe, meštani Ribara namerni su da pokrenu i manifestaciju "Đuzini dani", koja bi se u Ribaru i obližnjoj Ribarskoj Banji održavala u drugoj polovini juna. Ne slučajno, jer je glumac rođen 30. juna. Koliko su meštani ponosni na svog Đuzu, Ribare je pokazalo pre dve godine.

Tada je, 9. jula, na fasadi područnog odeljenja Osnovne škole "Velizar Stanković Korčagin" urađen mural sa Đuzinim likom, čiji je autor Milan Milosavljević Deroks, iz Beograda. Inicijativa da jedan od naših najboljih glumaca dobije mural potekla je upravo iz ovog sela.

S. Babović

Đuza sa roditeljima u Ribaru

Ispod Đuzinog imena ispisano je "Đak ove škole", a kod samog lika osvanuo je prepoznatljiv početak šlagera "Devojko mala...", koju je komponavao Darko Kraljić, a otpevao upravo Đuza 1960. godine u filmu "Ljubav i moda", u kome je igrao glavnu ulogu.

U Kruševcu, slavni glumac ima više počasti: bistu na Trgu glumaca, kao i izloženu fotografiju u okviru stalne postavke na zgradi Kruševačkog pozorišta, gde je debitovao sa samo 15 godina. Da se u svakoj prilici borio za svoj grad i ovdašnje umetnike, podsetili su ovog marta, na rođendan gradskog teatra, mnogi glumci.

- Od 1956. do 1966. godine naše pozorište je bilo amatersko zbog posebnog dekreta, a Đuza je onda punih 10 godina, jednom nedeljno, putovao iz Beograda u Kruševac i igrao predstave kako bi podigao nivo pozorišta - otkrila je za "Novosti" Svetlana Đurđević, pi-ar Kruševačkog pozorišta.

- Vikendom ili jednom nedeljno je bio ovde i igrao. Status je vraćen, zahvaljujući njemu i, naravno, takođe velikim kruševačkim glumcima, poput Radmile Savićević i Milana Puzića.

MLADO DRUŠTVO ZA STARI KRAJ

IAKO mlado, Društvo "Naše Ribare" već je pokrenulo i niz drugih aktivnosti, poput humanitarnog, prvog Memorijalnog turnira u odbojci "Danijela Lela Milenković", koji se održava od 6. do 9. jula. Organizuju i druge svetkovine u svom kraju, koji promovišu i kao buduću turističku destinaciju. U ovom Društvu je čak 40 članova, što znači da gotovo da nema kuće u selu koja se nije pridružila radu. Kažu za "Novosti" da neće dozvoliti da se njihovo mesto ugasi i da su oni mlado društvo za stari kraj.

Otuda je, na svečanoj akademiji povodom 77 godina profesionalnog pozorišta, u Kruševcu priređena izložba Muzeja pozorišnih umetnosti Srbije, posvećena Vlastimiru Stojiljkoviću. Kustos Biljana Ostojić podsetila je da je Stojiljković debitovao kao tinejdžer, upravo u Kruševcu, u jednočinki "Kirija".

Igrao je i u prvoj predstavi novoosnovanog Okružnog narodnog pozorišta Kruševac, 1946. godine. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)