PRVI SRBIN DOKTORAND NA SORBONI: Poginuo je štiteći kolonu prilikom povlačenja preko Albanije krajem 1915.

Z. GLIGORIJEVIĆ

21. 05. 2023. u 10:43

O PEŠADIJSKOM pukovniku, sociologu i profesoru Todoru Lj. Pavloviću iz Jagodine, prvom srpskom oficiru koji je doktorirao na Sorboni i prvom srpskom školovanom sociologu, gotovo da ništa nije napisano, čak se i ne pominje u Spomenici poginulih i umrlih srpskih oficira 1912-1918. godine.

ПРВИ СРБИН ДОКТОРАНД НА СОРБОНИ: Погинуо је штитећи колону приликом повлачења преко Албаније крајем 1915.

Foto:Z.Gligorijević

- Čak nema ni odrednicu u Narodnoj enciklopediji srpsko-hrvatsko-slovenačkoj, u kojoj su obrađeni mnogi zaslužni srpski oficiri, od kojih je većina ispod njegovog nivoa -

navodi pukovnik u penziji mr Velimir Ivetić u tekstu "Oficiri iz Jagodine - najzastupljeniji pripadnici vrha vojne intelektualne elite Kraljevine Srbije u 20. veku" u časopisu "Koreni" jagodinskog Istorijskog arhiva "Srednje Pomoravlje", objavljenog
2003. godine. Pavlović je i prvi građanin Srbije koji je odlikovan francuskom Legijom časti, sa tri Karađorđeve zvezde za hrabrost i vojničke zasluge, Zlatnom medaljom za hrabrost i sa četiri spomenice.

Jedna ulica u Beogradu ponela je njegovo ime, ali joj je 1948. godine vraćen naziv Esad-Pašina. Diplomirao je u Parizu 1909. godine na Visokoj školi društvenih nauka, sociološkopedagoškom odseku, a doktorirao na Sorboni 1911. godine tezom "Demokratski ideal i vojna disciplina".

Disertacija je odmah štampana u Parizu, postala je deo obavezne literature u francuskim vojnim školama i stigla u biblioteke mnogih zemalja, među kojima su bili i mnogi univerziteti u SAD. Temu je posvetio kraljeviću Đorđu.

- Bio je istaknuti vojni pisac, profesor Vojne akademije i najmlađi član njenog saveta u 20. veku, jedan od najsposobnijih i najzaslužnijih ratnih komandanata, koji je uvek jurišao na čelu svog bataljona i puka, a bio poslednji u odstupanju. Poginuo je kada je bio na začelju zaštitnice prilikom povlačenja preko Albanije krajem 1915. godine. Nije bilo nikoga ko bi izvukao telo, pa je ono postalo plen Arnauta - kaže za "Novosti" istoričar Dragoslav Dedić, koji je o njemu pisao u nedavno objavljenoj knjizi "Jagodina u Prvom svetskom ratu" i dodaje da je donedavno bilo nepoznato da je Pavlović bio i najuticajniji član uređivačkog odbora nezavisnog vojnog lista "Vojska".

Inspirisan Dedićevim tekstom, Aleksandar Racić, koji radi prezentaciju Istorijskog arhiva na internetu i održava društvene mreže i sajt ove ustanove, na jutjub-kanalu "Nepokoriv" uradio je video o pukovniku Pavloviću i "filmski" oživeo njegovu priču. „

Teško ranjen na Mačkovom kamenu

NAŽALOST, pukovnik Pavlović nema direktne potomke, u jagodinskim matičnim knjigama se ne pominje da je imao braće ni sestara. Moguće je, ali malo verovatno, da ima rodbinu u Knjaževcu. Rođen je u staroj srpskoj patrijarhalnoj i rodoljubivoj porodici u Jagodini. Majka Mileva i otac Ljubomir izbegli su iz Knjaževca u Jagodinu 1876. godine u vreme masovnih turskih zločina. "U balkanskim ratovima istakao se u Kumanovskoj i Bregalničkoj bici i u oslobođenju Jedrena. U Velikom ratu bio je komandant puka u divizijama koje su bile najangažovanije i najuspešnije. U Cerskoj bici njegov Peti prekobrojni puk prvi je izbio na vrh Cera. Isto je učinio u bojevima za Mačkov kamen, ali je teško ranjen jer je jurišao na čelu puka. Iako se nije oporavio, na vlastit zahtev je postavljen za komandanta Trećeg puka Moravske divizije drugog poziva i isticao se od prvog dana ofanzive u Kolubarskoj bici", navodi mr Velimir Ivetić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a