ZANIMLJIVA IZLOŽBA U UŽICU: Portreti monaha iz Hilandara

Никола Јанковић
Nikola Janković

20. 04. 2023. u 13:00

PROŠLA je prethodnih, vaskršnjih dana, reka ljudi kroz užičku Jokanovića kuću: izložba "Anđeoski obrazi Hilandara - portreti hilandarskih monaha", autora Hadži Dragana Tomanovića, višeg slikara-konzervatora, jedinstvena je, molitvena posveta najvernijim čuvarima pravoslavne duhovnosti.

ЗАНИМЉИВА ИЗЛОЖБА У УЖИЦУ: Портрети монаха из Хиландара

Grad Užice

- Radeći profesionalno na obnovi, konzervaciji i restauraciji zidnog i štafelajnog slikarstva Hilandara, upoznavao sam monahe. Oni su anđeoski obrazi: vredni su u poslušanjima, duboko u molitvama oni su zagrljeni sa anđelima. Njihova rečenica: "Monasi su obrazi anđeoski", urezala se u moje pamćenje. Izložba je još i vizuelni osvrt ovog vremena, kroz portrete. Tu je i poneki portret monaha iz drugih svetilišta, njih sam imao priliku da upoznam, zavolim, da popričam i da čujem pouke - reči su autora Hadži Dragana Tomanovića, iza kojeg su decenije posvećenog rada, između ostalog i na konzervaciji ikona poput čudotvornih Kozme i Damjana iz Zočišta, Pećke Krasnice - čudotvorne ikone u posebnom tronu Pećke patrijaršije.

KORAK U NEBESKI PROSTOR

DIREKTORKA užičkog muzeja, Slavica Stefanović, istakla je da Tomanovićeva dela, naročito ona izvedena u crtežu sepija tehnike, "predstavljaju monahe koji žive u manastirskim zidinama, kelijama i skitovima, odvojeni od pogleda u molitvama za spasenje ljudske duše".

- Tu je autor upoznao prostor u kome monasi žive, gde se mole. Upravo zato što taj nebeski prostor nije dostupan svima, a posebno ženskom rodu, autor je želeo da nam približi hilandarsku tišinu i monašku molitvu - istakla je Slavica Stefanović. 

Tomanović, viši slikar-restaurator užičkog Narodnog muzeja, obavljao je konzervacije i restauracije više od pedeset crkava, od isposnice Svetog Save u Kareji, preko Pećke patrijaršije, do Mileševe, Studenice...

Grad Užice

Portreti monaha u Jokanovića kući u Užicu

Godinu i po radio je na Hilandaru. Bila je to prilika kakvu imaju retki posvećenici, iskorišćena i za upoznavanje monaha. Tomanović je autor stotinak crteža, od kojih je 29 izložio u prostoru stare Jokanovića kuće.

- Verovatno će ova izložba ići po Srbiji, a da li će stići i na Hilandar, još ne znam - dodao je Tomanović. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

JEZIVO: Otkriveno koliko je strašna povreda koju je doživeo Novak Đoković! Ovo uopšte ne valja, uopšte...