ĐURĐEVI STUPOVI SU MOJ DOM Istoričarka iz Japana za "Novosti": Zadivljena sam srpskim manastirima

D. Matović

04. 04. 2023. u 13:44

DOK je studirala istoriju umetnosti na Univerzitetu u Okijami, Japanka Saći Šimada učila je i o vizantijskoj umetnosti i zavolela srpsku srednjovekovnu. Kasnije, na master-studijama, dobila je stipendiju od jugoslovenske vlade i tri godine provela u Beogradu. Od tada se vanredna profesorka Ženskog univerziteta "Ćisen" u Tokiju mnogo puta vraćala u Srbiju.

ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ СУ МОЈ ДОМ Историчарка из Јапана за Новости: Задивљена сам српским манастирима

ODUŠEVLjENjE Saći Šimada, sa ženskog univerziteta Đisen u Tokiju, Foto N. Kočović

Živela je sa monahinjama i učestvovala u obnovi nekoliko naših manastira. Zaslužna je i za oživljavanje fresaka u Đurđevim stupovima kod Novog Pazara, u kapeli kralja Dragutina, delu svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska.

Iako je sada u Tokiju, na društvenim mrežama još je u našoj zemlji. U objavama govori o lepotama Srbije. O srpskoj srednjovekovnoj umetnosti piše članke za japanske medije. A, napisala je knjigu o kulturnoj baštini Srbije na japanskom, koju treba da objavi.

- Japanci malo znaju o Srbiji, a još manje o srpskim manastirima - kaže Šimada za "Novosti".

- Zato se trudim da im što živopisnije prenesem iskustvo. Pokušavam da im dočaram lepotu arhitektonskih zdanja, crkava i manastira. Najviše pišem o srednjovekovnim freskama i ljubaznim ljudima. Čitaoci mi se često javljaju, naročito oni koji odluče da obiđu srpske manastire i dožive njihovu lepotu.

Privatna arhiva

Đurđevi stupovi
Učestvovala u konzervaciji fresaka u nekoliko svetinja

Ljubav prema srpskoj umetnosti preneo joj je profesor i mentor Mićitaka Suzuki. On je mnogo puta bio u Jugoslaviji, a na Hilandaru je dobio ime Sava.

- Srpsko srednjovekovno kraljevstvo je bilo između Zapadnog rimskog carstva i Vizantije. Od stapanja ovih dveju kultura ostale su zanimljive građevine i umetnička dela - kaže Šimada, koja je po povratku u Japan upisala doktorske studije.

SAKUPILA DONACIJU OD 50.000 EVRA

ŠIMADA je pomogla u prikupljanju novca za obnavljanje srpskog nasleđa. Napisala je tekstove o Đurđevim stupovima i istoriji Novog Pazara da, kako kaže, i Japanci prepoznaju njihov značaj. Sa konzervatorom Draganom Stanojevićem aplicirala je za sredstva za projekte konzervacije i restauracije fresaka.

- Kompanija "Kinčo" i Fondacija "Sumitomo" donirale su za dve godine oko 50.000 evra za kulturnu baštinu Srbije - kaže Šimada. - "Kinčo" se bavi proizvodnjom mirišljavih štapića, a osnovni sastojak im je biljka buhač iz Srbije i zato su želeli da pomognu nešto što je od izuzetnog značaja. "Sumitomo" je doprineo očuvanju više od 500 kulturnih dobara širom sveta, svake godine po 15 u svetu.

Radila je gotovo deceniju, bila kustos muzeja u Gunmi, ali je, kako kaže, srpska umetnost nastavila da živi u njoj.

- Želela sam da se vratim u Srbiju. Dala sam otkaz i 2018. krenula u obilazak srpskih svetinja na KiM.

Privatna arhiva

Dečani

Pre dve godine je sa kolegama izvela konzervaciju i restauraciju zidnog slikarstva u Đurđevim stupovima u Rasu.

- Volim da posećujemi manastire u zabačenim mestima, da razgovaram sa monasima. Prijatelji mi tada često pomognu da premostim jezičku barijeru.

Seća se da je strahovala 2001, kada je prvi put krenula u Beograd:

- U Japanu gotovo da nije bilo informacija o Srbiji. Našla sam jednog studenta iz Beograda koji mi je ispričao kako se živi. Krenula sam nervozna i uplašena, ali sve se promenilo čim sam sletela u Beograd.

Želela je da vidi Đurđeve stupove:

- Od početka me taj manastir privlačio jer je u njemu portret kralja Dragutina i njegove porodice. Tamo sam živela dva meseca za vreme radova. Osećam da su Đurđevi stupovi moj dom.

Žiču je posetila pet puta:

- Manastir je predivan, ali nikad nisam ostala duže od nekoliko sati.

Privatna arhiva

Đurđevi stupovi
FRESKOM kralja Dragutina i njegove porodice je impresionirana


 

Mnogo voli naše freske, najviše Lozu Nemanjića u Dečanimaa, jer, kako kaže, ima jedinstvenu ideju. Upoznala je i monaški život:

- Imaju život sličan japanskom načinu života. Monasi žive tako da ne ometaju druge, a, opet, nisu ni usredsređeni na sebe i svoje želje. Tako živimo i u Japanu. Ali, Japanci se ponašaju kako im nalažu društvena pravila, dok kaluđeri žive po Božjim. U manastiru se osećam kao kod kuće.

Šimada živi sa mužem u Jokohomi, gradiću udaljenom oko 25 kilometara od Tokija. Na posao ide tri puta nedeljno u jednu kompaniju:

- Zarađujem dovoljno za normalan život. Jednom nedeljno držim predavanje na Ženskom Univerzitetu "Ćisen" u Tokiju, a jednom mesečno predajem o srpskoj srednjovekovnoj umetnosti na drugim mestima.

Šimada, koja je i stručni saradnik i član Odbora za istoriju umetnosti SANU, nada se da će ove godine dobiti stipendiju za istraživanje. I, ako je dobije, obići će manastire i crkve u Crnoj Gori i BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)