MAĐARSKA DOBOŠ TORTA: Savršena poslastica za svaku priliku, budi nostalgiju
Ova torta poreklom je iz Mađarske, a poznata je po puterastim korama i filu. Izuzetno bogatog i raskošnog ukusa, doboš torta je idealna za posluživanje u svečanim prilikama.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za kore:
- Jaja 10 komada
- Šećer 250 g
- Brašno 250 g
- Vanilin šećer 1 kašičica
- So prstohvat
Za fil:
- Jaja 6 komada
- Šećer 300 g
- Puter 300 g
- Čokolada za kuvanje 150 g
- Vanilin šećer 1 kašičica
Za karamel glazuru:
- Šećer 200 g
- Limunov sok 1 kašika
- Puter 1 kašika
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite 6 okruglih kalupa za pečenje (ili pecite kore jednu po jednu). Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst sneg. U drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svetla i penasta. Postepeno dodajte brašno u smesu sa žumancima, mešajući lagano. Na kraju, pažljivo umešajte sneg od belanaca u smesu sa žumancima. Podelite smesu na 6 jednakih delova i pecite svaku koru posebno u pripremljenim kalupima, oko 10-12 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe. Ostavite kore da se ohlade.
Na pari umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane gusta i svetla. Dodajte čokoladu za kuvanje i mešajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite smesu da se ohladi. Umutite puter sa vanilin šećerom dok ne postane penast, zatim postepeno dodajte ohlađenu smesu sa čokoladom, mešajući dok ne dobijete gladak krem.
U šerpi otopite šećer sa limunovim sokom na srednjoj temperaturi dok ne postane zlatno smeđi karamel. Dodajte puter i brzo mešajte dok se ne otopi. Brzo prelijte karamel preko jedne od kora i ravnomerno ga rasporedite. Pre nego što se karamel potpuno stvrdne, nožem premazanim puterom označite parčiće (da biste kasnije lakše sekli tortu).
Na tanjir za serviranje stavite prvu koru i premažite je filom. Ponavljajte postupak sa svim korama, osim one sa karamelom. Na kraju, stavite karamel koru na vrh torte. Premažite stranice torte preostalim filom i ukrasite po želji.
(superrecepti)
Preporučujemo
BARON TORTA: Predivna čokoladna poslastica, kojoj posebnu notu daje fil od malina
03. 04. 2025. u 13:00
TORTA SA GRIZOM, PUDINGOM I PIŠKOTAMA: Kremasta, jeftina, ne peče se
01. 04. 2025. u 13:00
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)