OVO JE OMILJENI KOLAČ KROZ GENERACIJE: Napravite štrudlu sa makom, toliko sočnu i vazdušastu, da će svi TRAŽITI REPETE
Ako volite ovaj stari kolač, a mislite da se teško pravi, pa nemate hrabrosti ni da pokušate, varate se, evo kako da ga najlakše napravite.
Foto: Prodimedia
Ima li ikoga ko ne voli štrudlu sa makom, od najmanjih usta, pa do onih najstarijih, niko ne može da se zasiti ove poslastice. Nekome je omiljena ujutru uz čašu hladnog mleka, a neko pak voli da se zasladi, posle ručka i uz kafu, sa njom.
Ovaj recept je specifičan po tome što testo ne sadrži jaja i ima dosta masnoće (svinjsku mast, a možete koristiti i maslac/margarin). Testo je divno i lako za rad, a štrudla ispadne vazdušasta i puna nadeva.
TESTO:
- 800 g brašna
- 25 g svežeg kvasca
- 300 ml toplog mleka
- 300 g masti/maslac ili margarin
- 100 ml tople kisele vode
- 3 pune kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašika narendane korice limuna
NADEV:
- 400 g mlevenog maka
- 150 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 200 ml vrelog mleka
- 2 kašike džema od kajsija
PREMAZ:
1 jaje
PRIPREMA:
U toplo mleko staviti po kašičicu brašna i šećera i izmrvljen kvasac. Promešati i ostaviti da kvasac zapeni.
U činiju staviti mast, toplu kiselu vodu, so, šećer, vanilin šećer, limunovu koricu i aktivirani kvasac. Promešati pa postepeno dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije glatko, masno testo koje se ne lepi. Testo ostaviti u pokrivenoj posudi na toplom mestu oko 45 minuta dok se ne udvostruči.
Za nadev, pomešati mleveni mak, šećer, vanilin šećer, džem i vrelo mleko. Mleko postepeno dodati: možda će biti potrebno manje ili više. Najvažnije je da smesa ne bude retka, mora biti gusta ali maziva, poput pomade.
Testo izručiti na podlogu posutu brašnom i podeliti na dva dela. Prvi deo oklagijom razvući na debljinu od oko 1 cm. Testo premazati polovinom nadeva pa uviti štrudlu. Formiranu štrudlu staviti na veći pleh obložen pek-papirom. Na isti način uraditi i sa drugim delom testa. Zatim, štrudle pokriti suvom krpom i ostaviti još 15 minuta da narastu u plehu.
Rernu uključiti na 180 stepeni. Štrudle izbockati viljuškom kako bi testo i tokom pečenja disalo i kako ne bi puklo. Premazati ih umućenim jajetom (ili uljem, ako izbegavate jaja) i staviti u zagrejanu rernu da se peku na 180 stepeni oko 35 minuta. Ukoliko pre vremena počnu da rumene, pokriti ih alu folijom i dovršiti pečenje.
Pečene štrudle pokriti suvom krpom, a kada se prohlade iseći, posuti šećerom u prahu i servirati. Prijatno!
(stil.kurir.rs)
Preporučujemo
HIT POSLASTICA: Kremasta torta za koju vam ne trebaju jaja ni mleko
04. 12. 2025. u 17:19
KOLAČ SA MAKOM BEZ ŠEĆERA I BRAŠNA: Zdraviji desert koji osvaja na prvi zalogaj
04. 12. 2025. u 13:04
POSNI SPIRALNI ŠTAPIĆI: Recept za brzo i jednostavno posno predjelo
04. 12. 2025. u 07:00
EKSKLUZIVNO - URANIJUM I TEŠKI METALI OTKRIVENI U TKIVU GENERALA PAVKOVIĆA: Iz italijanske laboratorije stigli rezultati analiza (FOTO)
U TUMORSKOM tkivu generala Nebojše Pavkovića, koje je 15. septembra poslato na analize u specijalizovanu laboratoriju u Italiji, pronađeni su uranijum i teški metali u ekstremno visokim koncentracijama!
29. 11. 2025. u 08:00
OTAC PADAO U NESVEST, HITNA INTERVENISALA NEKOLIKO PUTA Mučne scene na sahrani Ane Radović - Iz porodične kuće je ispratili na večni počinak
DANAS je na Zlatiborskom groblju sahranjena Ana Radović iz Čajetine, koja je poginula u teškoj sabraćajnoj nesreći na magistralnom putu kod Čačka.
28. 11. 2025. u 14:45
ĐAK NASMEJAO SRBIJU: Evo kako je na kontrolnom odgovorio na pitanje o nazivu naše HIMNE: "Detetu bih dao DESETKU"
GREŠKE iz školskih svezaka ponekad umeju da izmame najšire osmehe, što potvrđuje i situacija u kojoj se našao jedan mališana iz Srbije. Sve je počelo kada je njegova mama na internetu podelila njegove odgovore sa kontrolnog zadatka iz predmeta Svet oko nas. Jedan od njih oduševio je korisnike društvenih mreža.
05. 12. 2025. u 11:27
Komentari (0)