OVO JE OMILJENI KOLAČ KROZ GENERACIJE: Napravite štrudlu sa makom, toliko sočnu i vazdušastu, da će svi TRAŽITI REPETE

Novosti online

26. 02. 2024. u 12:29

Ako volite ovaj stari kolač, a mislite da se teško pravi, pa nemate hrabrosti ni da pokušate, varate se, evo kako da ga najlakše napravite.

ОВО ЈЕ ОМИЉЕНИ КОЛАЧ КРОЗ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Направите штрудлу са маком, толико сочну и ваздушасту, да ће сви ТРАЖИТИ РЕПЕТЕ

Foto: Prodimedia

Ima li ikoga ko ne voli štrudlu sa makom, od najmanjih usta, pa do onih najstarijih, niko ne može da se zasiti ove poslastice. Nekome je omiljena ujutru uz čašu hladnog mleka, a neko pak voli da se zasladi, posle ručka i uz kafu, sa njom.

Ovaj recept je specifičan po tome što testo ne sadrži jaja i ima dosta masnoće (svinjsku mast, a možete koristiti i maslac/margarin). Testo je divno i lako za rad, a štrudla ispadne vazdušasta i puna nadeva.

TESTO:

  • 800 g brašna
  • 25 g svežeg kvasca
  • 300 ml toplog mleka
  • 300 g masti/maslac ili margarin
  • 100 ml tople kisele vode
  • 3 pune kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašika narendane korice limuna

NADEV:

  • 400 g mlevenog maka
  • 150 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 200 ml vrelog mleka
  • 2 kašike džema od kajsija

PREMAZ:

1 jaje

PRIPREMA:

U toplo mleko staviti po kašičicu brašna i šećera i izmrvljen kvasac. Promešati i ostaviti da kvasac zapeni.

U činiju staviti mast, toplu kiselu vodu, so, šećer, vanilin šećer, limunovu koricu i aktivirani kvasac. Promešati pa postepeno dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije glatko, masno testo koje se ne lepi. Testo ostaviti u pokrivenoj posudi na toplom mestu oko 45 minuta dok se ne udvostruči.

Za nadev, pomešati mleveni mak, šećer, vanilin šećer, džem i vrelo mleko. Mleko postepeno dodati: možda će biti potrebno manje ili više. Najvažnije je da smesa ne bude retka, mora biti gusta ali maziva, poput pomade.

Testo izručiti na podlogu posutu brašnom i podeliti na dva dela. Prvi deo oklagijom razvući na debljinu od oko 1 cm. Testo premazati polovinom nadeva pa uviti štrudlu. Formiranu štrudlu staviti na veći pleh obložen pek-papirom. Na isti način uraditi i sa drugim delom testa. Zatim, štrudle pokriti suvom krpom i ostaviti još 15 minuta da narastu u plehu.

Rernu uključiti na 180 stepeni. Štrudle izbockati viljuškom kako bi testo i tokom pečenja disalo i kako ne bi puklo. Premazati ih umućenim jajetom (ili uljem, ako izbegavate jaja) i staviti u zagrejanu rernu da se peku na 180 stepeni oko 35 minuta. Ukoliko pre vremena počnu da rumene, pokriti ih alu folijom i dovršiti pečenje.

Pečene štrudle pokriti suvom krpom, a kada se prohlade iseći, posuti šećerom u prahu i servirati. Prijatno!

(stil.kurir.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)