BEZ SAGLASJA NA SKUPU U REJKJAVIKU: Na Islandu susret Lavrova i Blinkena

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

21. 05. 2021. u 06:10

DVOČASOVNI noćni razgovor ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i njegovog američkog kolege Entonija Blinkena u Rejkjaviku potvrdio je koliko će biti teško normalizovati odnose između dve najmoćnije zemlje na svetu.

БЕЗ САГЛАСЈА НА СКУПУ У РЕЈКЈАВИКУ: На Исланду сусрет Лаврова и Блинкена

Foto AP

Susret na Islandu imao je za cilj da Lavrov i Blinken naprave analizu odnosa i pripreme predloge za dnevni red samita Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, koji bi trebalo da se održi sredinom juna u jednoj od evropskih prestonica. Obe strane izjavljuju da žele stabilnije odnose, ali kako je to moguće ako Amerikanci stalno prete novim sankcijama.

- Spremni smo da raspravljamo o bilo kojim pitanjima pri jednom uslovu: dijalog mora biti pošten, sa činjenicama na stolu i međusobnim uvažavanjem - kazao je Lavrov kolegi Blinkenu.

OSAM SATI LETA

DA bi došao na razgovor sa američkim državnim sekretarom Blinkenom, ministar Lavrov je u sredu leteo više od osam sati, a krenuo je iz Tadžikistana gde je takođe bio na pregovorima.

Čini se da bar zasad SAD ne žele da menjaju svoj tvrdi stav prema Rusiji. Posle susreta sa Lavrovom Blinken je izjavio da ostaje nepromenjen stav Vašingtona o Ukrajini, kao i zahtev da se oslobodi opozicionar Aleksej Navaljni i da Rusija dozvoli nesmetani rad Radio Slobodi - Slobodnoj Evropi. Ameriknci traže i da se oslobode njihovi građani Pol Vilan i Trevor Rid. Lani je Vilan osuđen za špijunažu na 16 godina zatvora, dok je Trevor Rid osuđen na devet godina zatvora jer se u pijanom stanju sukobio sa policajom u Moskvi.

Lavrov je razgovor sa Blinkenom ocenio kao konstruktivan jer postoji razumevanje da treba prevazići nezdravu situaciju koja je stvorena između Moskve i Vašingtona minulih godina.

Problema je mnogo, kazao je Lavrov i dodao da je "osetio da kod Blinkena i njegovog tima postoji namera da se ti problemi rešavaju".

Lavrov i Blinken su razgovarali i o situaciji na Korejskom poluostrvu, o iranskom atomskom programu, Avganistanu i Siriji, konfliktu u Nagornom Karabahu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna