PREDLOG MOSKVE: Rusija – posrednik za demarkaciju granice između Jermenije i Azerbejdžana

Novosti onlajn

19. 05. 2021. u 09:15

RUSKI ministar inostranih poslova Sergej Lavrov smatra da bi Rusija mogla da postane posrednik u rešavanju pitanja, vezanih za demarkaciju granice između Jermenije i Azerbejdžana.

ПРЕДЛОГ МОСКВЕ: Русија – посредник за демаркацију границе између Јерменије и Азербејџана

Foto D. Dozet

- Detaljno smo obavestili naše prijatelje o naporima koje Ruska Federacija ulaže kako bi bio regulisan incident koji je nastao usled odsustva međunarodno ustanovljene državne granice - izjavio je Lavrov na konferenciji za štampu sa tadžikistanskim kolegom Sirodžidinom Muhridinom.

Kako je rekao, Rusija je u okviru ODKB ponudila pomoć Bakuu i Jerevanu u vezi sa regulisanjem situacije na granici i pokrenula inicijativu za formiranje komisije dveju zemalja za delimitaciju i demarkaciju.

- Prema preliminarnim dogovorima između jermenske i azerbejdžanske strane, Rusija je ponudila pomoć u početku u sprovođenju delimitacije i dermarkacije granice, pokrenuvši inicijativu za stvaranje zajedničke jermensko-azerbejdžanske komisije u tu svrhu. Rusija bi u toj komisiji mogla da učestvuje, ukoliko želite, kao konsultant, posrednik - rekao je Lavrov.

Tadžikistan i Kirgizija

Istovremeno, ministar se nakon pregovora sa tadžikistanskim kolegom osvrnuo i na situaciju na tadžikistansko-kirgistanskoj granici, rekavši da zvanična Moskva pozdravlja okončanje faze eskalacije sukoba i napore Dušanbea i Biškeka u zajedničkom radu na razgraničenju granica.

Rusija nastavlja da doprinosi modernizaciji Oružanih snaga Tadžikistana, uzimajući u obzir utvrđene planove i rokove, dodao je Lavrov. Prema njegovim rečima, saradnja sa Tadžikistanom u vojnoj sferi ima poseban značaj u svetlu postojećih pretnji u regionu.

Ruska vakcina

Još jedna tema o kojoj je govorio šef ruske diplomatije je ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Kako je rekao, predsednici Rusije i Tadžikistana, Vladimir Putin i Emomali Rahmon dogovorili su se da isporuke ruske vakcina „Sputnjik Ve“ zemlji budu besplatne.

Lavrov je stigao u Tadžikistan kako prisustvovao redovnom sastanku Saveta ministara inostranih poslova Organziacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...