USTUPCI ISLAMIZMU! Na građanski rat u Francuskoj ukazuju i aktivni oficiri, u pismu se ističu mržnja i nepoštovanje prema zemlji

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

10. 05. 2021. u 22:38

VOJNA lica poslala su novu opomenu francuskim vlastima. Posle penzionisanih generala, alarm slične sadržine - da zemlji preti građanski rat - uputili su, ovoga puta, pripadnici aktivnog sastava.

УСТУПЦИ ИСЛАМИЗМУ! На грађански рат у Француској указују и активни официри, у писму се истичу мржња и непоштовање према земљи

Predsednik Makron sa pripadnicima armije / Foto AP

Za razliku od prvog pisma, koje je pisao penzionisani žandarmerijski kapetan i iza koga je do sada stalo preko 25.000 uglavnom penzionisanih oficira među kojima i 59 bivših generala, autori ovog pisma su se odlučili da ostanu anonimni jer im, kako ističu, pravila službe ne dozvoljavaju drugačije. Ali, iznesene konstatacije su identične.

Oni koji su sačinili tekst i predali ga čitanom listu "Valer Aktijel" ističu da su žene i muškarci u uniformi, svih rodova. Kažu da su se borili u Avganistanu, Maliju, Centralnoj Africi i učestvovali u antiterorističkim operacijama u Francuskoj.

- Jedan broj nas je doživeo neprijateljsku vatru. Neki su tamo ostavili drugove. Dali su svoju kožu da bi uništili islamizam kojem vi dajete ustupke na našem tlu - napisali su između ostalog autori u otvorenom pismu upućenom predsedniku države, ministrima, poslanicima i drugim zvaničnicima.

U pismu se ističu napuštanje predgrađa, delinkvencija, nasilje, mržnja i nepoštovanje prema Francuskoj. U potpunosti se saglašavaju sa potpisnicima prvog pisma, njihovim starijim kolegama. Autori, kao učesnici Četrnaestojulske vojne parade, naglašavaju da im je mesecima bilo zabranjeno da se kreću u uniformi ulicama, što je od njih napravilo žrtve na teritoriji koju su, kako ističu, sposobni da brane.

- Naši vojnici su u Prvom svetskom ratu ginuli za nekoliko metara zemlje, dok vi, bez reagovanja, prepuštate čitave kvartove naše zemlje zakonu jačeg - stoji između ostalog.

- Suprotno onome što tvrdite, haos i nasilje neće proizići iz vojnog izvora, već iz građanske pobune - upozoravaju oficiri. - Ako izbije građanski rat, vojska će da održava red na svom tlu, jer će to tražiti od nje. Niko ne može da želi tako strašnu situaciju, ali u Francuskoj se izleže građanski rat i vi ste toga perfektno svesni.

Oficiri pozivaju vlasti da reaguju, ističući da se radi o "opstanku zemlje". Dodaju i da su apolitični. Vlast ih upravo osuđuje da se bave politikom.

BROJ POTPISA - 150.000

NAJNOVIJE, drugo pismo, stavljeno je na potpis običnim građanima na društvenim mrežama. Do ponedeljka u 15 sati potpisalo ga je skoro 150.000 ljudi, dok je tekst na sajtu imao preko 1,6 miliona pregleda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom