OBUZDAVANJE "RUSKE AGRESIJE": Velika Britanija šalje brodove u Baltičko more

Novosti onlajn

08. 05. 2021. u 22:58

KRALJEVSKA ratna mornarica Velike Britanije poslaće u Baltičko more grupu za reagovanje „Littoral Response Group“, a cilj operacije je da „umiri saveznike i obuzda potencijalne protivnike“, među kojima je i Rusija, piše „Dejli ekspres“.

ОБУЗДАВАЊЕ РУСКЕ АГРЕСИЈЕ: Велика Британија шаље бродове у Балтичко море

Foto: Depositphotos

Kako se navodi, mornari i brod se šalju na tromesečno „putovanje“ u severni Atlantik i Baltičko more u okviru „početka nove ere operacija britanskih komandosa“.

Ta misija će biti prva operacija koju će predvoditi grupa za reagovanje „Littoral Response Group“. O formiranju grupe je objavljeno u okviru „Kompleksnog pregleda bezbednosti, odbrane, razvoja i spoljne politike“ kraljevine u kome se izlažu glavni ciljevi državne politike u oblasti nacionalne bezbednosti i međunarodne politike do 2025. godine.

Grupu za reagovanje čini više od 1.000 mornara, glavni desantni brod „HMS Albion“, desantni brod „RFA Maunts bej“, fregata „HMS lankaster“ i višenamenski vojni helikopteri „Vajldket“. U okviru misije uvežbavaće se protivvazduhoplovna i protivbrodska odbrana, kao i suzbijanje aktivnosti protivnika na moru, kao i protivminske akcije.

Kako navodi „Dejli ekspres“, operacija ima za cilj da „umiri saveznike i obuzda potencijalne protivnike“. Ističe se da su u poslednjih nekoliko meseci Baltički region i Crno more postali objekti jačanja „ruske agresije“, s obzirom na ruske vojnike na kopnu i moru. Konkretno, podseća portal, ranije je Rusija održala seriju vojnih vežbi u Crnom moru, a takođe je rasporedila „na hiljade vojnika u blizini granice sa Ukrajinom“.

Kako se navodi, očekuje se da će u narednih nekoliko meseci „Littoral Response Group“ učestvovati u vojnim vežbama pod rukovodstvom SAD u Norveškoj, kao i u velikim vojnim pomorskim manevrima NATO-a „Baltops“ u Baltičkom moru.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)