BRITANCI I FRANCUZI NA IVICI SUKOBA: Zaoštravaju se tenzije na Lamanšu - blokirana luka, DŽonson šalje ratne brodove

Novosti online

06. 05. 2021. u 12:52

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron poslao je vojni brod ka ostrvu Džersi u Lamanšu nakon što je Velika Britanija poslala dva broda da patroliraju oko ostrva zbog najave francuske blokade zbog spora oko prava na ribolov nakon Bregzita.

БРИТАНЦИ И ФРАНЦУЗИ НА ИВИЦИ СУКОБА: Заоштравају се тензије на Ламаншу - блокирана лука, Џонсон шаље ратне бродове

Foto: Steve Parsons/PA via AP, File

Britanski brodovi naoružani topovima i mitraljezima patroliraju kanalom nakon što je Pariz juče upozorio da bi mogao da isključiti struju koja se uglavnom isporučuje podmorskim kablom do ostrva.

Britanski premijer Boris Džonson doneo je odluku o raspoređivanju patrolnih brodova nakon što su obaveštajni podaci sugerisali da će do 100 francuskih ribarskih brodova blokirati svaki pristup luci Sent Helijer.

To takvog razvoja je došlo nakon što je Džersi prošle nedelje odlučio da izdaje dozvole za ribolov francuskim brodovima na osnovu novog sistema uvedenog nakon Bregzita.

"Dejli mejl" prenosi da je oko 100 malih ribarskih brodova sa bakljama i transparentima vać luci, a meštni malog ostrva koje ne spada pod teritoriju Britanije, ali se smatra "kraljevskim posedom", kažu da je stanje "poput invazije".

Džonson je prethodno razgovarao s premijerom Džersija Džonom le Fondreom i ministrom spoljnih poslova Ijanom Gorstom, nakon čega ja naglasio "hitnu potrebu za deeskalaciju tenzija".

Prema novim pravilima koje je Džersi uveo na osnovu trgovinskog sporazume Velike Britanije i Evropske unije, vlasnici francuskih brodova moraju da dokažu da su i ranije ribarili u vodama oko ostrva.

Francuske vlasti tvrde da "nove tehničke mere" za ribolov oko ostrva u Lamanšu nisu razmatrane sa EU i ocenjuju da su one pravno "ništavne".

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?