"RAT U EVROPI" JE POKRENUO ZAPAD: Poslanik ruske Dume odgovorio Vladimiru Zelenskom

Novosti online

04. 05. 2021. u 16:33

POSLANIK Državne dume Rusije Artjom Turov reagovao je na izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je sukob u Donbasu i ujedinjenje Krima sa Rusijom nazvao „ratom u Evropi“, ocenivši da je Zapad odgovoran za pokretanje borbi.

РАТ У ЕВРОПИ ЈЕ ПОКРЕНУО ЗАПАД: Посланик руске Думе одговорио Владимиру Зеленском

Foto: EPA

- Te događaje u Ukrajini je podržala upravo Evropa, podržavajući državni prevrat i dolazak nezakonite vlasti, što je izazvalo niz protesta na jugoistoku - izjavio je on za "Duma TV".

Turov je podsetio na krvavi sukob u Donbasu i događaje iz 2. maja 2014. godine u Odesi, kao i na kršenje slobode govora u Ukrajini.

- Zelenski bi najpre trebalo da pozove na odgovornost učesnike i iz onih zemalja sa kojima sada razgovara i traži podršku - smatra političar.

On je istakao da Zapadu nije potrebna snažna Ukrajina, jer ona predstavlja instrument za obuzdavanje Rusije.

- Za nas je ukrajinski narod bio i ostaje bratski i Rusija nije planirala nikakve agresije. Mi samo štitimo svoje interese i naše građane - dodao je.

Kijev — glavni destabilizator u regionu

S tim u vezi, šef odeljenja Instituta zemalja Zajednice nazvisnih država (ZND) Vladimir Evsejev je za Radio Sputnjik izjavio da je Ukrajina glavni destabilizujući faktor u regionu.

- Glavni provokator zaoštravanja situacije u Donbasu je ukrajinska strana. Upravo je ona povećavala vojno prisustvo - smatra ekspert.

Kako je rekao, ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom ne utiče na bezbednost na kontinentu ako se zemlje NATO-a ne upuštaju u provokacije.

Ranije je ukrajinski lider na samitu sa liderima Poljske, Letonije, Litvanije i Estonije izjavio da sukob u Donbasu i vraćanje Krima u sastav Rusije predstavljaju "rat u Evropi".

Na Zapadu se često mogu čuti izjave o "ruskoj pretnji". Iz Moskve je više puta saopštavano da Rusija ne namerava da napada bilo koga, a navodnu "agresiju" NATO koristi kao izgovor za razmeštanje vojne tehnike u blizini ruskih granica.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)