VAKCINACIJA DAJE REZULTATE: U Velikoj Britaniji danas zabeležen samo jedan smrtni slučaj od posledica korone

Novosti online

03. 05. 2021. u 19:21

U PROTEKLA 24 sata Britanija je zabeležila samo jedan smrtni slučaj od posledica korona virusa, što se nije dogodilo poslednjih devet meseci. Zabeleženo je 1.649 novoobolelih, što je najmanji broj novoinficiranih u jednom danu od septembra prošle godine.

ВАКЦИНАЦИЈА ДАЈЕ РЕЗУЛТАТЕ: У Великој Британији данас забележен само један смртни случај од последица короне

Foto: EPA

U protekla 24 sata Britanija je zabeležila samo jedan smrtni slučaj od posledica korona virusa, što se nije dogodilo poslednjih devet meseci. Zabeleženo je 1.649 novoobolelih, što je najmanji broj novoinficiranih u jednom danu od septembra prošle godine.

Ipak, dodaju da i dalje treba biti oprezan, i da ove cifre treba uzeti sa rezervom, s obzirom na to da su u pitanju "vikend brojke", kada dolazi do blagog zastoja u obradi izveštaja.

Britanija je do danas upotrebila 50 miliona doza vakcina protiv korona virusa, a oko 30 odsto punoletnog stanovništva je primilo obe doze vakcine. Vlasti su zadovoljne ovakvim razvojem situacije i predviđaju da će Britanci moći mnogo opuštenije da žive tokom leta, a premijer Boris DŽonson je rekao da ne vidi razlog da se odlaže sa popuštanjem mera koje je najavljeno za 17. maj.

Ipak, iako su brojke ohrabrujuće DŽonson je upozorio građane da se ne raduju previše kada je reč o putovanjima, dodajući da bi dodavanje mnogo zemalja na "zelenu listu" moglo da poveća nivo zaraze. On je ovo saopštio nedugo nakon što je Evropska unija saopštila da planira da dopusti vakcinisanim Britancima da slobodno putuju u zemlje članice tokom leta.

Podsetimo, Velika Britanija je od početka pandemije zabeležila 4.421.850 slučajeva zaraze, a život sa ovom opakom bolešću izgubilo je 127.539 osoba. U januaru ove godine oborili su rekord kada su u jednom danu zabeležili više od 67.000 novozaraženih, a tokom decembra i januara beležili su mnogo dana u kojima je bilo više od 1.000 žrtava korona virusa.

I dalje zauzimaju neslavnu petu poziciju u svetu po broju preminulih, i sedmu po broju obolelih od kovida.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)