LAVROV O EKSPLOZIJI U SKLADIŠTU MUNICIJE: Češka prekršila međunarodne sporazume

Novosti onlajn

26. 04. 2021. u 15:20

REAKCIJA predstavnika čeških vlasti na reči predsednika zemlje Miloša Zemana o istrazi incidenta u Vrbjetici govori o tome da za autore takvih reakcija ne postoje verzije onoga što se dogodilo, osim krivice Rusije, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ЛАВРОВ О ЕКСПЛОЗИЈИ У СКЛАДИШТУ МУНИЦИЈЕ: Чешка прекршила међународне споразуме

Foto AP

- Predsednik Zeman, kao što znate, samo je predložio da se nastavi proučavanje svih verzija onoga što se dogodilo pre sedam godina u skladištu u Vrbetici, ništa više. A činjenica da je na ovu apsolutno razumnu izjavu usledila reakcija, uključujući, po mom mišljenju, iz rukovodstva parlamenta, koje je optužilo predsednika Zemana da ometa istragu, govori samo jedno: da je neko, uključujući i one koji daju takve izjave, već sve odlučio za sebe i utvrdio da ne postoje druge verzije, osim krivice Rusije. Iako istovremeno rukovodstvo češkog tužilaštva navodi da je istraga u toku - rekao je ministar.

Šef ruske diplomatije smatra da uzrocima eksplozije treba da se pozabavi Evropska unija.

- Svi ovi zamršeni komentari i izjave su emotivni, ne baš razumni, rekao bih... Svim ovim bi trebalo da se pozabavi Evropska unija, sve se to dogodilo na njenoj teritoriji - dodao je Lavrov.

Lavrov je dodao da je skladištenje municije u češkom selu Vrbjetice moglo da krši brojne međunarodne sporazume.

- Koliko se može pretpostaviti, sudeći po komentarima stručnjaka, sve se dogodilo zbog kršenje čitavog niza normi i pravila koja važe u EU. Postoje suštinske naznake da su prekršene i međunarodne konvencije, uključujući Otavsku konvenciju, koja zabranjuje protivpešadijske mine, i takozvani sporazum o trgovini oružjem, čiji su potpisnici, koliko ja znam, sve članice Evropske unije - objasnio je ministar.

Premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Predsednik Češke Miloš Zeman u nedelju je u vezi sa eksplozijama na skladištu municije 2014. godine saopštio da u izveštajima kontraobaveštajne službe nije bilo dokaza o prisustvu „ruskih agenata“ u skladištu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)