BAJDENOVA "STRANKA RATA": Nemački poslanik tvrdi - Amerika je glavni krivac za sukob Rusije i Češke

Novosti online

24. 04. 2021. u 13:38

SUKOB između Rusije i Češke po svemu sudeći izrežirala je američka administracija, izjavio je član komiteta za međunarodne poslove nemačkog Bundestaga Valdemar Gerdt.

БАЈДЕНОВА СТРАНКА РАТА: Немачки посланик тврди - Америка је главни кривац за сукоб Русије и Чешке

Foto: Printskrin

Prema njegovom mišljenju, diplomatska kriza u odnosima Rusije i Češke poklopila se sa dolaskom na vlast novog američkog predsednika Džoa Bajdena.

- Bajdenova stranka je stranka rata i to dokazuje veoma jasno. On je već toliko sukoba pogoršao...To se drugačije ne može oceniti. I ta situacija...Ona je najverovatnije u programu nove američke politike. To je bilo izrežirano i realizovano - rekao je Gerdt za televiziju „360“.

Prema njegovom mišljenju, spoljnopolitičke odluke Praga uslovljene su „potčinjavanjem pritisku strane, koja se ne može odbiti“.

- Ali moramo se potruditi kako situacija ne bi prešla tačku bez povratka - naglasio je poslanik.

On je na kraju ipak izrazio nadu da će zdrav razum i sloboda donošenja odluka prevladati.

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš prošle sedmice je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)