PODIŽE DUG NA REKORDAN IZNOS: Nemačka se rebalansom budžeta zadužuje za još 60 milijardi evra

Tanjug

23. 04. 2021. u 15:25

NEMAČKI parlament odobrio je danas rebalans budžeta koji će se finansirati dodatnim zaduživanjem od 60 milijardi evra radi povećanja pomoći preduzećima i zdravstvu tokom pandemije, što će na godišnjem nivou podići dug na rekordan iznos.

ПОДИЖЕ ДУГ НА РЕКОРДАН ИЗНОС: Немачка се ребалансом буџета задужује за још 60 милијарди евра

Foto: Depositphotos

Vlada kancelarke Angele Merkel, koju čine pripadnici njene konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i koalicioni partneri iz Socijaldemokratske partije (SPD), imali su dvotrećinsku većinu u parlamentu, koja je neophodna za privremenu suspenziju ustavom utvrđenih ograničenja zaduživanja, izveštava Rojters.

S rebalansom budžeta, neto zaduživanje zemlje u ovoj godini će iznositi nešto više od 240 milijardi evra.

Ministar finansija Olaf Šolc je u obraćanju parlamentu branio predlog vlade ponavljajući obećanje o ublažavaju ekonomskih posledica tokom trećeg talasa korona virusa izdašnom fiskalnom podrškom.

- Tako ćemo nastaviti do kraja. Jer, nakon pandemije želimo oporavak u punoj brzini - rekao je on.

Otprilike 25,5 milijardi evra od novog duga otići će na produženje finansijski linija za likvidnost preduzeća koja su pogođena lokdaunom, a gotovo 15 milijardi evra će biti dato bolnicama i za vakcinacije.

Ukupan budžet za ovu godinu porašće na oko 548 milijardi evra, a više od 40 posto će biti finansirano zaduživanjem, navodi britanska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)